Zabrana navijačkih gostovanja u Francuskoj zbog poplave nasilja

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanin saopštio je da je uvedena zabrana gostovanja navijača na osam mečeva Lige 1 i tri meča Kupa.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO
Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Ova odluka donesena je posle serije incidenata i nasilja direktno vezanih za francuski fudbal.

Zabeležen je i jedan smrtni slučaj, ubistvo navijača Nanta, kojeg je usmrtio taksista koji je prevozio navijače suparničkog tima Nice nedavno, pred meč dva tima.

Ranije, veliki incidenti su prethodili i meču Marselja i Liona kada su pristalice domaćeg kluba kamenovale autobus sa igračima gostiju i tom prilikom povredili trenera Liona (sada već bivšeg) Fabija Grosa.

Zbog ova dva slučaja, ali i zbog nekih drugih, Ministar unutrašnjih poslova Francuske doneo je odluku o zabrani gostovanja navijača na mečevim narednog kola Lige 1, i na utakmicama Kupa.

Na sastanku koji je održan u ministarstvu zaključeno je da bi gostovanja ultras grupa u narednoj rundi mogla da donesu i nove incidente.

Ministarka za sport Ameli Oudea-Kastera ide još dalje kada je reč o sankcijama za navijačke grupe i kaže da bi Francuska trebalo u potpunosti da zabrani odlaske navijača na gostovanja, nakon sukoba u kojem je nožem usmrćen pomenuti navijač Nanta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu