Đorđević: Biće dosta novih lica

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević najavio je nova imena u reprezentaciji Srbije za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2019.

Izvor: B92 Srbija
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Kvalifikacije počinju sredinom novembra, a još nije poznato da li će selektori moći da računaju na svoje najbolje igrače jer se termin poklapa sa utakmicama Evrolige koja vodi "rat" sa FIBA u vezi sa tim.

"Srpski" Bajern dominira

Đorđević je sjajno otvorio sezonu sa svojim Bajernom, u koji su letos stigli naši reprezentativci Stefan Jović, Vladimir Lučić i Milan Mačvan.

"Dobro je što su njih trojica kod mene u Bajernu. Poznaju sistem, lideri su i imaju iskustvo. Igraju dobro i biće osnova tima u budućnosti. Nije bilo lako odmah se prebaciti u klub, ali je apsolutno potrebno. Profesionalci smo, zato smo plaćeni i moraćemo isto tako da odreagujemo tokom prvih kvalifikacionih utakmica u reprezentaciji", kaže selektor Srbije.

"Razgovarao sam sa mnogima tokom Evrobasketa, pre svega sa svojim predsednikom Predragom Danilovićem pa onda i sa predsednicima drugih federacija. Ovako, individualnim zahtevima nema šanse da nešto postignu. Moraju da rade zajedno, da pronađu zajednički stav i tako istupe pred FIBA. To je, u suprotnom, izgubljena borba, moraju da sednu i dogovore šta hoće, odnosno šta neće. Ne trpe samo igrači, već i treneri, sponzori koji su dali pare i svi ostali redom. Najviše trpi košarka koja je ozbiljan produkt. Moramo to da uradimo na bolji način, jer je košarka kao produkt kompleksna i veoma važna. Treba je unaprediti što više kako bi na terenu bila maksimalno kvalitetna", rekao je Đorđević u intervjuu za "Glas Srpske".

Đorđević je zbog mnogobrojnih povreda i otkaza imao skoro novi tim na nedavnom Evrobasketu u odnosu na prošlogodišnje Olimpijske igre, a indirektno najavljuje promene i za kvalifikacije.

"Kvalifikacije su kompleksne i videćemo kako ćemo odgovoriti tim zahtevima. To je naša obaveza i moramo tako da ih shvatimo. Biće dosta novih lica kao u svakoj reprezentaciji, možda ne u onima koji nemaju igrače u Evroligi i NBA ligi. Te selekcije imaju malu prednost u odnosu na nas", kaže selektor Srbije.

Iako su evroligaši najavili da neće puštati svoje igrače u reprezentaciju za pomenute kvalifikacije, većina selekcija u svojim preliminarnim spiskovima ima košarkaše iz najjačih evropskih klubova (Francuska, Italija, Slovenija, Turska, Finska, Crna Gora...).

Košarka

strana 1 od 2 idi na stranu