Asocijacija olimpijskih komiteta bira predsednika

Generalna skupština Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta danas će početi u Seulu, a na njoj će biti izabran predsednik i prvi potpredsednik organizacije

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Skupština će trajati tri dana, a predsednik i prvi potpredsednik će imati četvorogodišnji mandat.

Velika većina olimpijskih komiteta (95 odsto) izjasnila se za održavanje skupštine ANOK-a svake godine, umesto dosadašnje prakse, prema kojoj se skupština sastajala svake četvrte godine.

U glavnom gradu Južne Koreje prisustvovaće 190 predstavnika olimpijskih komiteta, dok će se jedan deo učesnika uključiti putem onlajn platformi.

Skupštini će putem video konferencijske veze prisustvovati i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković, koji je istakao važnost okupljanja čitavog sveta oko važnih tema vezanih za sport.

"Ovaj jedinstveni događaj je najveći olimpijski forum na svetu i drago mi je da učestvujemo u donošenju važnih odluka. Ove godine je i izbor za predsednika i potpredsednika ANOK-a. Drago mi je što i Olimpijski komitet Srbije kroz učestvovanje u ovom forumu može doprineti poboljšanju položaja sportista i razvijanju olimpijskih vrednosti", rekao je Maljković, preneo je OKS.

Kandidat za predsednika biće dosadašnji vršilac dužnosti Robin Mičel, a predsednik Olimpijskog komiteta Katara šeik Joan bin Hamad je kandidat za prvog potpredsednika.

Biće održana i dodela godišnjih nagrada za najbolje sportiste i nacionalne olimpijske komitete sa Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Ceremonija se održava 19. oktobra, a pobednika bira žiri ANOK-a (predstavnici kontinentalnih asocijacija nacionalnih olimpijskih komiteta), kao i predstavnici Asocijacije međunarodnih olimpijskih federacija zimskih sportova (AIOWF) i ANOK-ove Sportske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.