Qatar 2022 -

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija – kratak put za autsajdera

Fudbaleri Saudijske Arabije neće prevaliti dug put kako bi u Katar stigli, ali je pitanje koliko mogu kada do njega dođu.

Saudijska Arabija
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Saudijska Arabija na Mundijalu
Učešća: 5
Finala/titule: 0/0
Najveći uspeh: Osmina finala (1994)
Najviše utakmica: Mohamed Al Dije (10)
Najbolji strelac: Sami Al Džaber (3)

Činjenica je da su kvalifikacije završili bez poraza, ali malo će im to značiti u grupi C sa Argentinom, Poljskom i Meksimom gde imaju status apsolutnog autsajdera.

Zapravo, najveći adut im je selektor. Reč je o Erv Renaru, francuskom stručnjaku koji je dobro poznato ime u afričkom fudbalu. Od 2008. je gotovo bez prekida bio selektor jedne od država na tom kontinentu, a najveći uspeh je zabeležio sa Obalom Slonovače i još više Zambijom sa kojima je osvajao Kup afričkih nacija.

Pre tri godine je odlučio da se preseli na Bliski Istok i od tada je selektor Saudijske Arabije sa naglaskom da pažnju posvećuje omladinskim selekcijama, čiji je tim do 23 godine letos postao šampion Azije.

Grafika: Sofascore
Grafika: Sofascore

Grafika: Sofascore

Pitanje je koliko će Renar moći da im pomogne u izuzetno teškoj grupi, ali su Saudijci pokazali pre četiri godine u Rusiji da mogu da iznenade. Tada su savladali Egipat rezultatom 2:1, dok su prošle godine na Olimpijskim igrama pokazali naznake da mogu da se nadmeću. Videćemo i u kojoj meri.

Većina igrača dolazi iz Al Hilala, aktuelnog osvajača azijske Lige šampiona, a među njima se izdvaja ime Salema Al Davsarija. Levo krilo će sa "desetkom" na leđima pokušavati da u kombinaciji sa kapitenom i saigračem na klupskom nivou Salmanom Al Faradžom donese makar jedan "skalp".

Renar preferira 4-2-3-1 formaciju, sa tendencijom da se transformiše u 4-3-3. Ne boji se da igra ofanzivno protiv ravnopravnih protivnika, ali je za očekivati da će iz kontre vrebati priliku protiv onih jačih.

Raspored:
22. novembar, 11.00 Argentina – Saudijska Arabija
26. novembar 14.00 Poljska – Saudijska Arabija
30. novembar, 20.00 Saudijska Arabija – Meksiko

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Grupa C: Trka utroje

Argentinu vežu lepa sećanja za Meksiko. Upravo su tamo osvojili poslednje Svetsko prvenstvo pre 36 godina.

Poljska, Argentina, Meksiko, Saudijska Arabija
Podeli

Selekcija te zemlje će u Kataru pokušati da im produži taj "post". Meksikanci su upravo na planetarnim smotrama u domovini ostvarili i najveće uspehe – dva treća mesta 1970 i 1986. godine.

Daleko od toga da će trka u ovoj grupi biti udvoje s obzirom na prisutnost Poljaka, a za očekivati je da sve tri ekipe lako uzmu čitav plen protiv Saudijske Arabije koja je autsajder.

Sigurno je da će svi želeti prvo mesto, a s obzirom na to da ukrštaju sa grupom D gde je aktuelni šampion Francuska zajedno sa Danskom, Australijom i Tunisom i za očekivati je da i "trikolori" završe na vrhu.

Detaljnije o timovima iz grupe C možete čitati u posebnim tekstovima:

* Argentina
* Meksiko
* Poljska
* Saudijska Arabija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.