Qatar 2022 -

Holandija

Holandija – uvele "lale"

Holanđani su reprezentacija čiji je selektor jedan od najvećih protivnika održavanja Mundijala u Kataru, a koji će karijeru tu završiti.

Izvor: B92 Holandija
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Holandija na Mundijalu
Učešća: 10
Finala/Titule: 3/0
Najveći uspeh: Finale (1974, 1978, 2010)
Najviše utakmica: Vesli Snajder (17)
Najviše golova: Džoni Rep (7)

Kontroverznom Luju Van Galu je 71 godina i smatra je da je organizacija data Kataru zbog novca i interesa, a ne navedenih razloga za koje smatra da su lažni.

Iskusni stručnjak boluje od raka postrate i u sigurno da će na zasigurno poslednjoj planetarnoj smotri za njega želeti da ponovi uspeh koji je postigao sa "lalama" 2014. godine kada je bio treći.

Međutim, ako pogledamo njihov sastav shvatamo da to i nije baš realno. Ne samo da je Holandija daleko od toga da bude među favoritima, nego će i Van Gal morati da odustane od jedne od svojih filozofija. Konkretno mislimo na onu u kojoj je pozivao igrače koji su više igrali na klupskom nivou u odnosu na veća imean koja u pojedinim trenucima nisu igrala dovoljno.

Razlog je jednostavan. Ako se bude držao toga, ko će igrati ispred Memfisa Depaja i Frenkija De Jonga. Iz istog razloga je Đini Vajnaldum prethodnog leta zamenio Pariz Rimom, ali se onda teško povredio i veliko je pitanje da li ćemo ga gledati u Kataru.

Van Gal je zbog manjka napadačkog kvaliteta u timu Holandije odavno odustao od 4-3-3 formacije koju je dugo forsirao i prebacio se na 3-5-2. Nasuprot tome, vidimo na primeru štopera da Van Gal ne odustaje od svoje filozofije tamo gde ima prostora. Tako Ake i Timber dobijaju prednost pored Virdžila Van Dajka u toj defanzivnoj trojci, a ispred Matijasa De Lihta i Stefana De Fraja.

U veznom redu voli da ima Klasena, ali se i on preselio na klupu Ajaksa. Napred su Depaj i pomenuti Bergvajn, uglavnom bez klasičnog napadača. Na to mesto konkurišu Vut Verghorst i Luk De Jong, te zaboravljeni Vinsent Jansen koji pruža dobre partije u belgijskom šampionatu ove sezone. Svakako, ne "devetke" za najveće domete.

Ne bi bilo čudo da Holandija ne prođe grupu...

Raspored
21. novembar, 17.00 Senegal – Holandija
25. novembar, 17.00 Holandija – Ekvador
29. novembar, 16.00 Holandija – Katar

Grafika: SofaScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Grupa A: Holandija favorit na staru slavu

Uz grupu D možda i najslabija na ovom šampionatu.

Izvor: B92 Holandija, Katar, Ekvador, Senegal
Podeli

Na papiru su Holanđani favoriti, ali je njihova realnost takva da eliminacija već u prvoj fazi takmičenja ne bi bila iznenađenje.

Senegalci su aktuelni šampioni Afrike, Ekvador je jedna od najmlađih selekcija željna dokazivanja, dok je Katar domaćin i kao takvog ga ne treba otpisivati.

Upravo će poslednje dve pomenute selekcije prve istrčati na teren. Katar i Ekvador će mečom na "Al Bait" stadionu 20. novembra od 17 časova označiti start.

Ova grupa ukršta sa grupom B gde su Engleska, SAD, Vels i Iran.

Detaljnije o timovima iz grupe C možete čitati u posebnim tekstovima:

* Holandija
* Senegal
* Ekvador
* Katar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.