B92.net GOAT – Niš ili Split?

Specijal serijal B92.net GOATs nastavljamo jednim od zanimljivijih sportova – rukometom.

Miloš Simanović
Podeli
EPA/HERBERT NEUBAUER
EPA/HERBERT NEUBAUER

* GOATs

U grubom i jednom od najtežih sportova postoje samo dva kralja, mada će neko reći da je drugi nadmašio prvog, i obojica su rođeni na prostoru bivše Jugoslavije.

To su Hrvat Ivano Balić, rukometni "Ronaldinjo", i rođeni Nišlija Nikola Karabatić, francuska mašina za oba pravca.

Izbor je, kao i uvek pretežak, ali se čini da nismo pogrešili kada smo izdvojili samo njih dvojicu.

Rukometni "Ronaldinjo"

EPA/STRINGER
EPA/STRINGER

Ivano Balić

Rođen: 01.04.1979 (Split)
Pozicija: Srednji bek
Klubovi: Brodomerkur (1997 - 2000), Metković (2000 - 2004), Portland (2004 - 2008), Zagreb (2008 - 2012), Atletiko Madrid (2012 - 2013), Veclar (2013 . 2015)
Reprezentacija: 198 mečeva/535 golova

Krenućemo od rukometnog mađioničara iz Splita, čoveka koji je udario temelj na uspehe Hrvatske koji traju i dan danas, sa izuzetkom poslednjeg Svetskog prvenstva u Egiptu.

Balić je najveći majstor ovog sporta, sa loptom je mogao sve, toliko da ni saigrači često nisu mogli da isprate njegove lopte, vešto ih krijući.

Nešto što je u fudbalu radio Ronaldinjo, u košarci Miloš Teodosić, u tenisu Rodžer Federer...

Prosto, bio je magičan igrač, sa izraženim karakterom i stilom kakav verovatno niko nikad nije imao i teško da će se u modernom rukometu, u kome je fizika toliko dominantna, pojaviti sličan igrač.

O njemu najbolje govori to što je 2010. godine u anketi IHF-a proglašen za najboljeg rukometaša svih vremena.

* B92.net GOAT – Brži od svetla

* B92.net GOAT – Eksperiment

Karijeru je počeo u lokalnom Brodomerkur Splitu, da bi brzo prešao u Metković, a potom i u "galaktički" Portland San Antonio u svom zenitu.

Do kraja je igrao za Zagreb, madridski Atletiko i nemački Veclar, ali mu se "na teret" najviše stavlja to što je osvojio samo jednu titulu u karijeri van Hrvatske (sa Zagrebom četiri puta bio najbolji u dominaciji tog tima) i to u dresu Portland San Antonija.

Takođe, velika "mrlja" mu je što nikada nije bio prvak Evrope (izgubio finale sa Portlandom 2004), što je neverovatno za tako velikog igrača koji se oprostio pre šest godina.

Evropsko zlato kao Balićeva rana

epa/dpa Andreas Altwein
epa/dpa Andreas Altwein

* B92.net GOAT – Ratnik

* B92.net GOAT – Tihi ubica

Ipak, ono što je uradio sa svojom selekcijom je ravno čudu, s obzirom na to da mu baš samo evropsko zlato fali u prebogatoj riznici od čak 10 medalja.

Balić, koji ima "more" individualnih priznanja (dva puta najbolji na svetu), ima olimpijsko zlato i bronzu, svetsko zlato i tri srebra, dva srebra i bronzu sa Evropskih prvenstava...

Razlog što nema više zlata su Francuzi, a jednom su se i Srbi isprečili u spektakularnom polufinalu u Beogradu, uz još jednom Dance.

Čovek trofej

 EPA/YOAN VALAT
EPA/YOAN VALAT

Nikola Karabatić

Rođen: 11.04.1984 (Niš)
Pozicija: Srednji bek
Klubovi: Monpelje (2000 - 2005), Kil (2005 - 2009), Monpelje (2009 - 2013), Barselona (2013 - 2015), Pari Sen Žermen (2015 - )
Reprezentacija: 313 mečeva/1.210 golova

Ali pre svega Francuska na čelu sa Nikolom Karabatićem u eri koju verovatno nijedna selekcija nije imala računajući sve sportove.

Čovek mašina, trofej, pobednik – jednostavno Karabatić.

"Glupo" je brojati sve njegove medalje, pa ćemo samo zlata – dva olimpijska, četiri svetska i tri evropska!

U periodu od 2008. do 2012. godine Francuska je pet puta bila najbolja na najvećim turnirima (sa "incidentom" u Beogradu kada je Danska) i udarila pečat na potpunu dominaciju svetski rukometom, a Karabatić je bio lider, istina uz veliku pomoć ostalih brojnih asova.

* B92.net GOAT – Metak

* B92.net GOAT – "Kosti"

Nikola, od oca Hrvata (igrao za niški Železničar) i majke Srpkinje, tri puta je bio najbolji rukometaš sveta, a individualna priznanja je osvajao u svim zemljama gde je igrao na klupskom nivou – Francuska (tri puta), Nemačke (dva puta) i Španije (dva puta).

Takođe, tri puta je osvajao Ligu šampiona (Monpelje, Kil, Barselona), a pehara u raznim klupskim takmičenjima ima toliko da bi mu i dupleks stan bio mali da ih sve smesti – neverovatnih 55!

Osim tog impozantnog broja, od Balića ga odvaja i to što je i danas igrač sa velikom ulogu u oba pravca. A znamo svi koliko je to teško, skoro i nemoguće biti na toliko visokom nivou zbog velike potrošnje.

 EPA-EFE/FEHIM DEMIR
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Balić nije bio taj igrač, striktno ofanzivan, ali je imao magiju u rukama koju nije Karabatić, tačnije niko nikad.

Ako gledamo "ful" paket onda su stvari na strani Karabatića, iako nije zanemariv broj ljudi iz sveta sporta koji "umiru" za umetnosti...

Možda smo mogli na ovu listu da dodamo asove poput Mikela Hansena, Veselina Vujovića, Magnusa Vislandera ili Talanta Dušebajeva, ali smo se trudili da svedemo na dva najveća imena.

Ko je po vašem mišljenju najbolji rukometaš svih vremena?

Priredio: Miloš Simanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu