B92.net GOAT – sila iz Brazila

Kada pričamo o brazilskoj džiu-džitsi, možda nismo sigurni ko je najbolji svih vremena, ali sigurno znamo da ima veze sa porodicom Grejsi.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Brazilska džiu-džitsa je vrsta borilačkog sporta koji se uglavnom odvija na podu, karakterišu ga hvatovi, gušenja i poluge i može se trenirati sa kimonom ili u običnoj opremi, tipa majici i šortsu.

Sport je osonovan još početkom 1920-ih godina od strane porodice Grejsi, braće: Karlosa, Osvalda, Gastaa, Džordža i Helija. Sve je počelo još u Japanu 1917. godine, kada je Karlos Grejsi učio Kodokan džudo.

Džudo je bio faktički projekat iz Japana, a u Brazil je stigao davne 1914. godine, deset godina nakon što je Mitsujo Maeda započeo svoje putešestvije po svetu, gde je narodne upoznavao sa svojom veštinom.

Korak po korak i braća Grejsi prave džiu-džistu koja možda u osnovi ima oblik ovom današnjem, ali je svoje glavne promene doživeo sredinom sedamdesetih godina, kada polako i stiče popularnost najviše zahvaljujući Heliju Grejsiju.

Ipak, najveće zasluge za popularnost ovoga sporta imaju Rojs i Rodžer Grejsi. Rojs kao čovek koji je u UFC pokazao važnost poznavanje te veštine, a Rodžer, za koga kažemo da je nabolji u istoriji.

Rojs Grejsi je verovatno i najpopularniji član porodice, ali ne sme se izostaviti ni Rikson, Renzo i naravno Rodžer Grejsi, naš današnji junak.

Rodžer Grejsi se smatra za GOAT borca brazilske džiu-džitse, a on je inače unuk Karlosa Grejsija, čoveka koji je napravio prvi korak ka osnivanju ovog interesantnog borilačkog sporta.

Rodžer je kao i njegovi preci trenirao džudo i imao je tu čast da uči u klubu Budokvai u Londonu, a to je drugi najstariji džudo klub na planeti.

Pre nego što počnemo priču o Rodžeru Grejsiju, pogledajte samo ovu borbu. Markos Almeida "Bučeča" jedan je od najuspešnijih boraca današnjice, osvojio je "milion" medalja i poslužio je maltene kao igračka velikog Rodžera.

Kada se rodiš kao Grejsi, od tebe se očekuje da treniraš džiu-džitsu, ali ne samo da radiš sparinge i učiš tehnike, već i da pobeđuješ i budeš šampion jednog dana.

Porodična tradicija je da se okupe i treniraju, sparinguju i postaju bolji

"Kao dete sam rano učio džiu-džitsu, još uvek nemaš svest šta je to i čime ćeš se baviti. Nije baš da te gurnu roditelji i kažu evo ovime ćeš da se baviš. Nisam imao pritisak da moram da budem borac, jednostavno sam trenirao i skapirao da sam dobar u tome. Trenirao sam i džudo, zbog majke, a ona se razvela od mog oca vrlo rano, pa sam s njom išao na džudo, a sa ocem na džiu-džitsu",
ispričao je Rodžer Grejsi u jednom intervjuu.

Kombinacija džudoa i džiu-džitse je pomogla Rodžeru da postane najbolji, a koliko je dominantan mogli ste da se uverite i u primeru borbe sa video snimka iznad, kada je porazio jednog od najdominantnijih boraca današnjice.

Verovali ili ne, ako sa 23 godine dobijete crni pojas u porodici Grejsi to nije impresivno, jer to "mora" da se dobije dosta ranije. Ipak, Rodžer je imao opravdanje, jer je dobar deo detinjstva proveo u Londonu sa ocem, dok bi majku i ostatak Grejsijevih video tek kada bi na raspustu dolazio u Brazil.

U tinejdžerskim godinama Rodžer shvata da je dovoljno dobar u džiu-džitsi da sport može da shvati ozbiljno i tek tada počinje ozbiljno da trenira, a sa ozbiljnim takmičarskim danima kreće od 2000. godine.

U periodu od 2000. do 2010. godine, Rodžer Grejsi se penje na lestvici i od plavog pojasa dolazi do crnog i usput ima 10 naslova svetskog šampiona uz epitete žive legende i potencijalno najboljeg ikada.

Mnogi koji su ga upoznali su govorili da njegov stil nije spektakularan, da se drži osnova i da su njegova gušenja i poluge prilično jednostavni, ali da ih radi na toliko visokom nivou da niko ne može to da isprati.

Čak i čuveni trener Džon Danaher kaže da je Rodžer najbolji BJJ borac svih vremena, pre svega jer je konkurenciju "čistio" kada god bi mu se našla na putu, a nije štedeo ni Demijana Maju, Žakarea Suzu ni Sandea Ribeira.

"U džiu-džitsi možete da imate dva pristupa. Proaktivan gde konstantno inicirate dominaciju nad protivnikom i reaktivan pristup gde čekate da protivnik načini prvi potez i onda reagujete i prilagođavate se. Svako ko počinje da se bavi džiu-džitsom brzo shvati koji mu od ova dva pristupa više odgovara i njega se drži. Rodžer Grejsi je drugačiji, ako njega okarakterišete kao proaktivnog ili reaktivnog pogrešićete i nećete ga razumeti. Njegovi potezi su toliko lagani i jednostavni da se zapitate kako je moguće da vi ovo ne uradite. E, zbog toga je najbolji svih vremena. U životu se nisam susreo sa toliko dobrim borcem brazilske džiu-džitse", rekao je Džon Danaher.

Na poene i prednost je Rodžer Grejsi gubio sedam puta, a samo obratite pažnju na ovaj podatak: Niko nikada nije završio (gušenje ili poluga) Rodžera Grejsija!

Jedini čovek koji ga je više puta pobedio je bio upravo Ronaldo Suza, Žakare.

Preko 70 pobeda od čega su gušenja i poluge 82% njegovih trijumfa. Prosto i jednostavno, GOAT – Greatest Of All Time.

U ovo moderno vreme, često možemo čuti da je Gordon Rajan najbolji grepler na planeti i jedan od najboljih svih vremena.

Pogotovo kada pričamo o "no gi" džiu-džitsi.

Felipe Pena i Gordon Rajan su imali nekoliko okršaja za pamćenje, ali su ovako "rasturali" protivnike na strunjačama širom sveta.

Samo jednom je Gordon Rajan završen, a zanimljivo, deo je "Danaher Death Squad" tima pod Džonom Danaherom.

Još jedan borac vredan spominjanja u GOAT temi je Lukas Lepri. Oni koji su ga gledali, znaju da je sedmostruki svetski šampion u kimonu i trostruki u greplingu (no gi ili bez kimona).

Ipak, Lepri je u džiu-džitsi gotovo nesavladiv, poznato je da fantastično drži gard i u borbi u kimonu ima nestvarno dobre hvatove, šta uhvati na početku toga se drži dok se borba ne okonča.

Samo dva puta je "završen", pa je potpuno jasno da zaslužuje mesto među velikanima ovog sporta...

Markus "Bučeča" Almeida je spomenut gore kao jedan od velikih rivala Rodžera Grejsija i čovek je sa ukupno 138 pobeda uz 14 poraza.

Ima čak 15 svetskih titula, 13 u kimonu i 2 bez kimona, kao i ADCC šampionsku titulu.

Porodica Grejsi je stvorila brazilsku džiu-džitsu, a jedan čovek iz te ogromne familije sedi na svetskom tronu kao najbolji ikada – Rodžer Grejsi.

Naravno, Rikson Grejsi i njegova "biogimnastika" su mogli da nađu svoje mesto ovde, pošto se ipak radi o jednom od najboljih greplera koje je MMA ikada video.

Izuzetno sposoban čovek sa nekonvencionalnim treninzima, načinom disanja, pipreme i oporavka obeležio je čitav jedan segment borilačkog sporta, ali se čini da nije bio baš na nivou Rodžera Grejsija.

Ponoviću, niko nikada nije završio Rodžera Grejsija.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu