Zašto nam je uvek potreban neko drugi?

Pričajući sa jednim košarkaškim radnikom, posle pobede Crvene zvezde protiv Partizan u polufinalu Kupa Radivoja Koraća, čuo sam veliku istinu koju ovoga trenutka želim da podelim.

Petar Tadić
Podeli
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Parafraziraću, ali glasilo je ovako: “Ne znam zašto nam je uvek potreban neko drugi, neko sa strane, da bi sve izgledalo normalno, a kada mi organizujemo desi se ovako nešto“, aludirao je na atmosferu u polufinalu Kupa, poredeći derbije u Evroligi sa onim u ABA ili u ovom slučaju u Nišu.

Razgovor se desio malo posle “večitog“ derbija, u improvizovanoj “miks zoni“ u dvorani "Čair" čekajući da uzmemo izjave od košarkaša, i nije važno s kim, važna je poenta – kada nam se preti “paprenim“ kaznama i kada želimo da pošaljemo sliku kako zaslužujemo dva mesta u Evroligi, onda možemo, a kada je ulog veći i kada ne postoji sistem kazne, onda nastaje atmosfera linča i dešavaju se situacije na koje niko ne može da se bude ponosan. To je slučaj bio u polufinalu Kupa.

Igrao se treći minut četvrte četvrtine kada je Nemanja Nedović pogodio trojku za velikih +9 Crvene zvezde, posle čega je sudijska trojka odjednom odlučila na napusti parket.

“Nisam ni video kada su izašli“, rekao mi je prijatelj koji je bio na tribinama u “Čairu“.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

I zaista, arbitri su pomalo neprimetno odlučili da izađu sa terena, ali ne i slučajno, pošto su klubovi pre početka utakmice dobili upozorenje.

“Pre utakmice rečeno nam je da će biti dva upozorenja, a da trećeg neće biti. Sudije će se pokupiti, izaći sa terena i tražiće da se dvorana isprazni. Da li cela ili neki deo, ne znam“, rekao nam je izvor blizak jednom od dva “večita“.

Tako je i bilo, donekle. Prvo upozorenje bilo je kada je Branko Lazić zamolio “delije“ da ništa ne ubacuju na parket, drugo je usledilo kada je Danilo Anđušić isto zamolio “grobare“, a treće nije postojalo.

Sudijska trojka Nikolić, Obrknežević i Ćalić napustila je teren posle Nedovićeve trojke, ali ne zbog koša, već zbog po ko zna kojeg zasipanja terena predmetima, u ovom slučaju navijača Partizana, ali daleko od toga da to nisu radili i navijači Zvezde u prvom poluvremenu.

To je na neki način bila i predstava arbitara i kada to kažemo ne mislimo ništa loše, to je jedan od mehanizama da se smire strasti i ubije atmosfera, što je zapravo i učinjeno.

Nije usledilo pražnjenje dvorane, pošto bi to predugo trajalo, ali pauza je trajala dovoljno dugo da se umrtvi atmosfera, naravno ne u potpunosti, ali mnogi su “uvenuli“ čekajući šta će da se desi. Potvrdu toga dobio sam i posle utakmice kada su mi prijatelji govorili da je bilo mučno čekajući ishod i da su u trenutku nastavka strasti splasnule.

Naravno, kako su se koševi na obe strane ređali, tako se i tenzija dizala i navijanje je bilo sve bolje, što je samim tim značilo da će ponovo biti nekih incidenata.

Teško je zamisliti kako bi završnica izgledala da je bio egal, da li bi se utakmica uopšte završila, ali ovako Zvezda je na minut i po došla do +9 (73:82), i iako je bilo ponovnog ubacivanja predmeta, arbitri nisu prekidali utakmicu jer je bilo jasno da jedan klub ide ka pobedi i da novi prekid ne bi ništa doneo osim mučenja aktera.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Mnogo štošta nije bilo dobro na derbiju u petak, od toga da se ne dosudi faul nad Petruševim, posle čega je Ivanović “poludeo“ i dobio isključujuću, pa do toga da Ivanović gotovo vodi utakmicu iz tunela, odnosno da pomoćnik Zvezde malo-malo trči do njega da pita šta da se igra, iako je Duško bio isključen.

I jedno i drugo su greške, a veliko je pitanje da li bi se isto dogodilo pod smotrom Evrolige…

Sada se ponovo vraćamo na početak teksta, da li treba uvek neko drugi da se umeša da bi jedan ovakav događaj prošao bez problema? Zašto nismo u stanju da kada mi nešto organizujemo, kada nema nikog drugog da preti kaznama, da to prođe bez većih incidenata?

Što je najgore, to nije problem samo u sportu, u ovom slučaju u košarci, to se generalno ogleda u svim sferama našeg društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu