"Federerov talenat je van ove planete, ne znam koja je njegova tajna"

Predsednik ATP Andrea Gaudenzi govorio je o problemu nastalom postojanjem dva reprezentativna takmičenja u tenisu.

LNIzvor: B92
Podeli
Photo by Ashley Vlotman/Gallo Images/Getty Images
Photo by Ashley Vlotman/Gallo Images/Getty Images

Od prošle sezone na scenu je stupio novi Dejvis kup, koji je promovisao slavni fudbaler Đerar Pike, a od ove tu je i ATP kup, projekat Teniskog saveza Australije.

Veliki broj tenisera, pre svega Nadal i Đoković, u više navrata su istakli da bi za njihov sport najbolje bilo da se održava samo jedno takmičenje ovog tipa.

"Navijači su na prvom mestu. Šta je dobro za tenis? ATP kup je bio uspešan, bio sma tamo, bilo je sjajno. Sezonu moramo da 'spakujemo' u 52 nedelje. Teniseri prijavljuju od 18 do 22 turnira u proseku, tako da sitaucija nije laka. Iskreno veoma cenim Dejvis kupovu tradiciju i definitivno nisam protiv razgovora sa TS Australije i ITF-om oko toga da se napravi jedno takmičenje, mislim da bi to bila najbolja opcija", rekao je Gaudenzi u obraćanju italijanskim novinarima.

Problem je što su ugovori, što između turnira i sponzora, što između turnira i igrača, već uveliko potpisani i u toku.

"Mislim da to nije ostvarivo zbog ugovora koji su potpisani na mnogo godina. Mi imamo sjajan odnos sa Teniskim savezom Australije i taj odnos želimo da održimo, jer je to prava stvar. Mislim da je sjajno da sezona počne na taj način, onda da imamo nedelju dana pauze i onda da idemo u Australijan open. Svakako neće biti kraj sveta - ako budemo uspeli da nađemo rešenje to ćemo uraditi, ako ne, ostaće kako je sada".

Rodžer Federer je ovosezonsko izdanje ATP kupa prsekočio, rešivši da vreme provede igrajući egzibiciona takmičenja i sa svojom porodicom.

"Pričao sam sa Rodžerom pre nego što sam izabran (za predsednika ATP u oktobru) i rekao sam mu 'Rodžer, ja sam se penzionisao pre 17 godina i ne znam kako se krećeš i dalje tako. Gledao sam tvoje mečeve na TV i nemam pojma koja je tvoja tajna. Ja sam bio gotov sa 30 i psihički i fizički'. Igrati na tom nivou, u njegovim godinama, taj talenat je van ove planete, tako da stvarno ne mogu da se žalim ako on odluči da preskoči neki turnir. Mogao je odavno da se penzioniše, a on i dalje igra. Ja sam bio profesionalac i mogu da vam kažem da to nije lako. Naravno da bismo voleli da ga gledamo svake nedelje, ali to nije moguće, tako da bi trebalo da budemo srećni što još igra. Hajde da budemo zahvalni što nam i dalje daje to što daje, gde god da igra, kada god se oseća kao da je spreman da igra", poslao je jasnu poruku Italijan.