Hrvati se pitaju: Zašto su Srbi bolji u vaterpolu od nas?

Na nedavno završenim Olimpijskim igrama, Srbija je osvojila zlatnu medalju i odbranila titulu olimpijskog šampiona, dok je Hrvatska završila na petom mestu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Anton Filić, novinar portala "Večernji.hr", u svojoj kolumni zapitao se: "Zašto su Srbi u vaterpolu uspešniji od Hrvata".

On prvo navodi da je Srbija osvojila olimpijsko i juniorsko zlato, dok su Hrvati završili na oba takmičenja na petom mestu.

Napominje da kada se Srbiji oduzmu zlata koja je osvajala pod imenom SR Jugoslavija i Srbija i Crna Gora, opet imamo duplo više medalja od njih.

On se zapitao kako je do toga došlo.

Navodi da nedostaje dobrih odbrambenih igrača, da je slab rad u juniorskim selekcijama razlog neuspeha, da je za neuspeh reprezentacije kriv rad u klubovima jer nema novca i ne može se napraviti potreban iskorak.

Ipak, i u Srbiji su klubovi na ivici egzistencije, pa su naši reprezentativci svejedno gladni medalja. Tu je odgovor da je nedostajalo dobrih defanzivnih igrača, što je rekao Perica Bukić, potpredsednik vaterpolo saveza Hrvatske.

Hrvati ističu da Srbija bolje stoji organizaciono, medijski i finansijski.

Tu Bukić navodi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić davao "pozamašne" nagrade za osvajanje medalja i da su nagrade u Srbiji tri puta veće.

Veselin Đuho, dvostruki olimpijski šampion i bivši selektor Hrvatske, saglasan je sa tim.

"Srbi mnogo više ulažu u sport, uključujući i vaterpolo. To se jasno vidi iz činjenice da su Beogradu obezbedili tri godine domaćinstvo završnog turnira Lige šampiona. Imaju dovoljno bazena, kvalitetnih ljudi, koji veoma dobro rade zajedno sa političarima. I mi imamo kvalitetne ljude, ali njihovi su nekako bolje sinhronizovani od nas. Imali su sjajnu generaciju vaterpolista, nakon zlata u Riju nisu otišli ​​na podmlađivanje i poentirali su. Zlato su osvojili i u Tokiju. I teško radimo u klubovima, ne možemo imati uspeha s trenerima koji plaćaju četiri do pet hiljada kuna mesečno. Rizikujemo da ćemo u budućnosti ostati bez trenera", kaže Đujo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.