Apple sprema gedžet koji bi trebalo da zameni iPhone

S ovim gedžetom Tim Kuk želi da potpunosti izađe iz senke Stiva Džobsa, jer Apple i dalje najviše zarađuje prodajom iPhonea kojeg je predstavio upravo Džobs.

Izvor: Zimo
Podeli
Foto: John Gress Media Inc / Shutterstock.com
Foto: John Gress Media Inc / Shutterstock.com

Iako Apple može da se pohvali brojnim odličnim uređajima i gedžetima koje su predstavili od početka ovog veka, njihov daleko najvažniji i najpopularniji uređaj svakako jeste iPhone. Telefon koji je 2007. predstavio Steve Jobs u potpunosti je promenio mobilno tržište, a pametni telefoni i konstantna povezanost s internetom promenili su i naše živote.

Ali uz brzi i veliki tehnološki napredak, bilo je očekivcano da će se jednom pojaviti gedžet koji će zameniti telefone, odnosno u Appleovom slučaju iPhone, a ako se pitaju stručnjaci u IT industriji, mnogi smatraju da će to biti naočare, odnosno uređaj za virtuelnu i proširenu realnost. Na takvom uređaju, među ostalima, radi i Apple, ali prema poslednjem izveštaju Financial Timesa, izgleda da oko njegovog razvoja postoje brojna neslaganja u kompaniji.

Iako se na AR/VR tehnologiji radi godinama, dizajneri kompanije smatraju da još nije pravo vreme za predstavljanje ovog uređaja i žele da čekaju dok se tehnologija dodatno usavrši kako bi mogli da predstave znatno bolji uređaj. Naime, umesto uređaja koji izgleda poput skijaških naočara, kakav bi kompanija trebalo da prvo predstavi, dizajneri preferiraju pametne naočare koje se neće previše razlikovati od klasičnih naočara, a imaće podršku za proširenu realnost.

Ipak, Kuk i ostala glavna ekipa u Appleu ne žele da čekaju, već im je namera da što pre predstave svoj prvi VR/AR uređaj. Prema poslednjim glasinama, to bi se moglo desiti već početkom juna na Apple WWDC konferenciji. Ono što možemo očekivati je uređaj s kamerama i senzorima koji će omogućiti uranjanje u VR svetove, ali i podršku za proširenu realnost i koji će biti prilično skup.

Uz predviđenu cenu od oko 3.000 dolara, svima u Appleu je jasno da za uređajem neće biti prevelike potražnje, ali Kuku je važno da što pre krenu u osvajanje tog tržišta, kako bi jednom u budućnosti njime mogli da zavladaju na sličan način na koji je danas iPhone dominantan na tržištu pametnih telefona.

Ovaj je gedžet budućnosti je od neprocenjive važnosti za Kuka jer bi mu pomogao da ostavi neizbrisiv trag u istoriji Applea i tehnološke industrije, ističu na FT-u. Iako su se mnogi pitali je li Kuk prava osoba za naslednika Stiva Džobsa, on se pokazao znatno boljim u odnosu na razmišljanja najvećih optimista. Ali mnogi i dalje smatraju da živi u senci Džobsovih proizvoda jer su iPhone, iPad i Mac računar ipak deo Džobsovog nasleđa u Appleu.

Sa VR/AR uređajem koji bi predstavio upravo Kuk, a za koji se veruje da bi jednom mogao da zameni pametne telefone, Appleov izvršni direktor konačno bi mogao da se pohvali sa sopstvenim velikim uspehom, odnosno proizvodom koji je osvojio svet, a u potpunosti je razvijen tokom njegovog upravljanja kompanijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.