Mikro-dronovi sa krilima kao kod ptica - mogu da napadaju u rojevima

Tim istraživača u američkoj istraživačkoj laboratoriji vazduhoplovstva izumeo je mikro dizajn krila zasnovan na biomehaničkom kretanju ptica i insekata. Letelica je dizajnirana za "otvoreni nadzor", operacije "u rojevima" i situacijionu svesnost o situaciji na bojnom polju.

Izvor: Thedefensepost
Podeli

Prema izjavi Air Force Technology Transfer and Transition, uređaj omogućava "mikro-robotskoj letelici da izvodi manevre slične insektima sa dva fizička pokretača, koristeći minimalnu računarsku procesorsku snagu". Pokretači su komponente odgovorne za pokretanje i upravljanje mehanizmima, a čija snaga se generiše kretanjem krila. Uređaj generiše snagu "na osnovu njihovog položaja i brzine, što rezultira pokretima nagore i nadole", dodaje se u saopštenju.

Sposoban za "šest stepeni slobodnog leta"

Patentirani izum takođe tvrdi da je sposoban za "šest stepeni slobodnog leta", jedan od glavnih izazova pred inženjerima aviona koji pokušavaju da preslikaju "instinktivne pokrete letećih insekata i ptica".

Odobreno za komercijalni razvoj - glavni kupac vojska SAD

U januaru je Odeljenje vazduhoplovstva potpisalo Ugovor o neekskluzivnoj patentnoj licenci sa kompanijom Airion Health iz sedišta u Los Angelesu za razvoj, proizvodnju i marketing ove tehnologije.

Sporazum predviđa da firma mora da razvije "izvodljivi prototip" u roku od 15 meseci od potpisivanja ugovora. Airion Health osim za privatne kompanije, radi i za vojsku Sjedinjenih Država, navodi se u izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.