Roam Robotics uvodi pametni nosač kolena

Postoji puno kompanija koje prave robotske egzoskelete i takvi proizvodi postaju sve popularniji, a ponajviše jer ovakve tehnologije imaju sposobnost da duboko utiču na to kako će ljudi raditi, kretati se i rehabilitovati u budućnosti.

Izvor: Engadget
Podeli

U toj kategoriji se nalazi iznenađujuće širok spektar rešenja, sa naučno-fantastičnim ređenjima na jednom kraju i Roam-a na drugom. Roam Robotics, sa svojim uređajem koji služi kao ispomoć, zaista vraća nosive uređaje u robotiku, jer ih prozivodi od tkanine, a ne od metala ili plastike.

Na kraju, to znači da će imati manje snage od drugih industrijskih rešenja, ali takođe znači da su komfornija za svakodnevnu upotrebu. Upravo zbog toga nešto poput robotske pametne ortoze za koleno ima puno smisla. Proizvod, koji je nedavno odobrio FDA (eng. U.S. Food and Drug Administration) kao medicinski uređaj klase I, koristi AI za prilagođenu tehnologiju koja oseća pokrete korisnika i njima se prilagođava.

"Roam je fokusiran na masovno tržište koje je nedovoljno usluženo. Više od 20% globalne populacije ograničeno je mobilnošću njihovog tela, a kako medicinski napredak pomaže ljudima da žive duže, taj broj će se samo povećavati", rekao je suosnivač i izvršni direktor Tim Swift u saopštenju. "Naš pristup nosivoj robotici je da neprimetno radi sa ljudskim telom pomažući ljudima da vode zdraviji, srećniji i aktivniji život, neometani fizičkim ograničenjima."

Proizvod koji se pridružuje skijaškim i vojno fokusiranim ponudama kompanije (Forge i Elevate), ima ugrađene senzore koji mogu da otkriju stvari poput kretanja stepenicama i uspravnih stepenica i ustajanja iz sedećeg položaja. Za stvaranje pokreta koji pomažu u kretanju koristi izvor napajanja i vazdušni kompresor. Uređaj je u pretprodaji i isporuka počinje kasnije ovog leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.