TEST: ASUS Zenbook UX425 - skok u daljinu

U pitanju je laptop za svakodnevnu upotrebu i malo zahtevnije korisnike. Premijum metalna konstrukcija u kombinaciji za malom težinom, aktuelan hardver uz unapređenu bateriju čine ASUS Zenbook UX425 odabirom bez greške.

Izvor: B92
Podeli
Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Prvo što zapadne za oko je koliko je ovaj uređaj tanak, svega 13,9 mm. I koliko god da ga koristite nastavićete da se tome čudite. On je i prilično lak i teži oko 1,13 Kg što ga deklariše vrlo prenosivim.

Kako bi svojim potencijalnim mušterijama predočili visok kvalitet izrade, Asus je saopštio da ovaj uređaj ispunjava Military Grade sertifikat – Zadovoljava stroge vojne standarde izdržljivosti, koji garantuju uz odličan kvalitet izrade i dužinu trajanja proizvoda.

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Jedna od glavnih karakteristika ovog uređaja je displej veličine 14 inča. Tanke ivice sa strane laptopa čine da ekran zaista dođe do izražaja i sa Full HD rezolucijom. Iako 1080p rezolucija neće biti svakome po ukusu, trebalo bi reći da je osvetljenje odlično, a boje dovoljno precizne za prosečnog kreatora sadržaja na internetu koji se bavi montažom ili fotošopom, pokrivajući 92% sRGB spektra, odnosno 70% AdobeRGB-a.

S obzirom da je ekran koji dolazi na uređaju mat, mnogo se bolje prilagođava svetlosnom odsjaju. Na taj način upotrebljiviji je na suncu u spoljašnjoj upotrebi.

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Sve veći tačpedi na aktuelnim uređajima su nešto što pozdravljamo, a ovaj je uobičajeno lak za korišćenje i gladak. Svi gestovi funkcionišu, a uz to ima i dugme za brzo uključivanje kalkulatora na tačpedu, što će sigurno dobro doći korisnicima u biznis sferi.

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Što se tiče tastature, ona ima hod od 1.4mm, što je od konkurencije bolje za 1mm, a da li se taj mm oseća u svakodnevnom korišćenju, teško je proceniti, ali je sigurno da je tastatura udobna za korišćenje. Već pri samom pogledu na nju, vidi se da je raspoređena od ivice do ivice. To ne samo da je lepo na oko, već ima i praktičnu funkciju, jer ne dolazi do udaranja dve tipke u isto vreme kao kod manjih tastatura. Zbog toga je teže da dođe do preteranog zamaranja prstiju u kucanju, posle dužeg vremena. Potrebno je reći da tastatura ima svoje osvetljenje, koje toliko fali na uređajima drugih proizvođača.

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Prepoznatljivost ovog modela je i ErgoLift šarka, odnosno podizanje zadnjeg dela laptopa od podloge, kada se ekran otvori preko 90 stepeni. Osim što izgleda kul, vrlo je i praktično. Omogućava bolju ergonomiju i hlađenje, jer vazduh zbog većeg prostora ispod uređaja lakše cirkuliše, a uz stabilnije performanse, na taj način se osigurava i produženi životni vek uređaja jer se uređaj neće pregrevati, saopštio je Asus. Još jedan blagodet ovakvog sistema je bolji i glasniji zvuk koji se lakše rasprostire kada kad laptop nije naslonjen na podlogu celim telom.

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Zenbook 14 sa desne strane ima 1 HDMI port, 2 USB-C Thunderbolt porta, od kojih oba mogu da se koriste za napajanje uređaja, a ukoliko muziku želite da slušate putem žičanih slušalica, sigurno ćete jedan USB-C koristiti za adapter koji dolazi uz računar, a putem kojeg će se UBC-C pretvoriti u ulaz od 3.5 mm, koji na samom laptopu nedostaje.

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

S druge strane je ulaz za MicroSD kartice i jedan običan USB-A.

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Što se performansi tiče, Zenbook 14 dolazi u nekoliko opcija, a kod nas na testiranju je bio model UX425EA, donoseći najnoviju 11. generaciju Intel Tiger Lake procesora, uz Intel Iris Xe grafičku nadogradnju. Uz 8GB RAM-a i 512GB SSD-a, takav hardver će vam omogućiti da svakodnevni multitasking obavljate brzinom munje, a ono što je do juče bilo neuobičajeno - sa ovim modelom možete i u neki lakši gejming sa aktuelnim igrama u HD rezoluciji i na srednjim ili pre nižim detaljima.

Foto: Promo
Foto: Promo

Sa velikom snagom dolazi i potreba za dobrim hlađenjem. Iako ume da se zagreje pri opterećenju, te temperature ne prelaze nivo ugodnog korišćenja, međutim kada se ventilator zahukta, ta buka nije neprimetna.

Asus je ugradio i odličnu bateriju kapaciteta od 67 Wh, što će tvrde, iz kompanije omogućiti do 22 sata upotrebe. U našem testiranju uređaj nije uspeo da izdrži toliko, ali je svakako plus što jednodnevno punjenje bilo dovoljno za uobičajeno korišćenje u toku dana. Tri, četiri sata kucanja teksta, gledanja nekoliko epizoda neke jednosatne serije i tu i tamo pretraživanje interneta, uz oko 20 posto preostale baterije.

Tanak, lak, moćan, sa materijalom koji ne ostavlja otiske, prenosiv - to su sve načini da se opiše Zenbook serija uređaja, ali i model Zenbook 14 UX425 koji je bio kod nas na testu. Više informacija o ovom i drugim uređajima kompanije, možete naći na www.asusplus.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.