Vivo preti konkurenciji novim telefonom sa savitljivim ekranom

Juče su u Beogradu predstavnici kompanije vivo za Evropu pikazali dva telefona, koji su nedavno ozvaničeni u Kini – vivo X Fold+ i iQOO 10 Pro.

Izvor: B92, vivo
Podeli
Foto: vivo / Promo
Foto: vivo / Promo

Zvezda ove prezentacije svakako je bio vivo X Fold+, koji je ozvaničen u Kini, a predstavlja naslednika vivo X Fold modela. Vivo je u proizvodnji ovog uređaja iskazao posvećenost Benfenu – kineskom konceptu da se prave stvari rade na pravi način.

Ekran vivo X Fold+ telefona krasi dizajn sa dokusom na poboljšanu izdržljivost šarki. Ovaj mehanizam su detaljno testirali nezavisni stručnjaci za testiranje u TÜV Rheinland – nemačkoj renomiranoj instituciji za proveru kvaliteta i bezbednosti – koji su ispitivali, ne samo šarke već i pregib ekrana. Oba elementa su prošla testiranje uspešno nakon što su preklopljeni i rasklopljeni preko 300.000 puta. Prosečan korisnik bi preklopio i rasklopio uređaj približno 80 puta dnevno, što znači da se vivo X Fold+ može bezbedno koristiti čak 10 godina.

U displej je implementirano ultra-tanko staklo (UTG), što omogućava da nabor X Fold+ ekrana ne bude samo umanjen, već je i skoro potpuno ravan, izbegavajući "izbočenje" koje se obično pojavljuje na uređajima ovog tipa.

Vivo X Fold+ koristi LTPO E5 Samsung AMOLED ekran sa 2K rezolucijom i 120Hz stopom osvežavanja. Tu su i Dual 3D ultrasonični čitači otiska prsta, koji su implementirani i u unutrašnji i u spoljašnji ekran telefona.

Foto: vivo / Promo
Foto: vivo / Promo

Na polju kamera, uređaj koristi ukupno šest senzora: široki od 50MP, 8MP periskop telefoto, 12MP telefoto i 48MP ultraširoki (svi na poleđini), kao i 16MP selfi kameru u unutrašnjem ekranu i jednu 16MP kameru na spoljašnjem displeju.

Baterija telefona ima kapacitet od 4730mAh i podržava brzo punjenje od 80W. Korisnici mogu da dopune bateriju sa 1% na 70% za samo 18 minuta, dok je za potpuno punjenje baterije potrebno samo 35 minuta. Tu je i 50W bežični FlashCharge punjač.

X Fold+ pokreće Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 čipset, u kombinaciji sa 12GB RAM-a i 256/512GB skladišnog prostora.

Foto: vivo / Promo
Foto: vivo / Promo

Drugi uređaj koji je prezentovan, jeste iQOO 10 Pro. Radi se o gejming telefonu, sa fokusom na performanse i izuzetnu brzinu punjenja baterije.

iQOO 10 Pro koristi tehnologiju koja puni bateriju od 0 do 100% za samo deset minuta, brzinom od 200W.

Telefon koristi koristi Snapdragon 8 plus Gen 1 mobilnu platformu, kao i V1+ čip za obradu slika koji je rezultat razvoja unutar kompanije vivo, ima 2K HDR10+ ekran za upečatljivo igranje igrica, kao i sistem kamere sa gimbal stabilizacijom.

Nažalost, kako je vivo mlada kompanija na tržištu Evrope (a još mlađa na teritoriji Srbije), vivo X Fold+ i iQOO 10 Pro se za sada neće pojaviti u prodaji u ovom delu sveta. Nema najave kada bi telefoni mogli da počnu da se nude na tržištima Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.