Ovo je razlog zašto su video igre toliko skupe

U sredu su britanska regulatorna tela blokirala spajanje Microsofta i Activision Blizzarda zbog implikacija u vezi sa cloud gejmingom. Osim što će odluka bitno uticati na budućnost obe kompanije, dokumenti su otkrili i neke detalje u vezi sa rastućim troškovima velikih AAA naslova.

Izvor: Index.hr / H.M.
Podeli
Foto: Miguel Lagoa / Shutterstock.com
Foto: Miguel Lagoa / Shutterstock.com

Naime, neki od velikih izdavača na tržištu tvrde da troškovi izrade njihovih igara ponekad prelaze iznos od milijardu dolara.

Prema dokumentima, AAA naslovi koji su dobili zeleno svetlo kako bi se pojavili tokom 2024. i 2025. godine uglavnom dobijaju budžete od 200 miliona dolara i više. Call of Duty je već prešao 300 miliona dolara, a radi se samo o troškovima razvoja. Sledeći nastavak serijala Grand Theft Auto već u startu ima odobren početni budžet od 250 miliona dolara i više. Ukoliko u obzir uzmemo troškove marketinga, ta brojka vrlo lako može da pređe prag od jedne milijarde dolara.

Štaviše, jedan veliki studio za novu igru popularne franšize tvrdi da je razvoj njihova naslova koštao 660 miliona dolara, a troškovi marketinga povećali su konačni iznos za još 550 miliona dolara. Troškovi marketinga neretko su veći od troškova izrade igara.

Sve više pritiska

To je ogroman skok u odnosu na situaciju pre pet godina kada je većina AAA naslova imala budžete između 50 i 150 miliona dolara. Osim toga, dokumenti su pokazali i probleme s kojima se suočavaju studiji koji razvijaju naslove za franšizu Call of Duty.

"Moramo da kreiramo toliko sadržaja za Call of Duty da više ne možemo da se oslonimo na samo jedan studio. Sada nam je potreban jedan i po studio za svaki godišnji CoD naslov. Takav pritisak tera nas da angažujemo sve više spoljašnjih saradnika. Ne smatramo da će se to uskoro promeniti nabolje", tvrde iz Activisiona.

Uz sve to, osvanuli su i neki podaci vezani za izjave Microsofta koje, budimo realni, od starta nisu zvučale uverljivo. Naime, njihova tvrdnja da će se Call of Duty igre ubuduće objavljivati i na Nintendo Switchu pokazale su se netačnim jer u izveštaju stoji da Nintendova platforma jednostavno nije "tehnički sposobna" da pokreće CoD naslove uprkos onome što Microsoft tvrdi, a pojavili su se i podaci da bi Game pass mogao da poskupi nakon spajanja dve kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.