Ako Windows 11 usporava vaš SSD, niste jedini

Aktivni korisnici Windows 11 operativnog sistema prijavljuju probleme sa SSD diskovima.

Izvor: Bajtbox
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prvi put smo se s ovim problemi susreli nakon instaliranja kumulativnog ažuriranja KB5023778 iz marta. Brojne objave na tematskim forumima, zvaničnom Microsoftovom forumu i društvenim mrežama govore o velikom smanjenju brzine solid state diskova (SSD).

Pokazalo se da je problem široko rasprostranjen. To se događa kada korisnici obavljaju zadatke koji zahtevaju skladištenje podataka, poput kopiranja ili prenosa velikih datoteka. Takođe, to može da se desi i tokom igranja video igara.

Testovi sprovedeni pomoću uslužnog programa CrystalDiskMark pokazali su da brzina SSD-a može da padne sa 7000 MB/s na 3000 MB/s, a u nekim slučajevima čak i do 1000 MB/s. Korisnici su primetili da deinstaliranje ažuriranja objavljenih nakon "utorka" u martu vraća brzinu SSD-ova.

Prema novinarima portala TechRadar, prvo ažuriranje u julu neće rešiti trenutni problem. Microsoft još nije komentarisao situaciju.

Evo jednog primera korisnika koji je pogođen ovim problemom, na Redditu : "Da, naišao sam na ovaj problem tek nakon što sam instalirao ažuriranje Moment 2 [ažuriranje u martu] pre Momenta 2 sve je bilo brzo i sa dobrim odzivom. Do danas mi nijedna zakrpa nije popravila grešku. Microsoft bi stvarno trebako da ispravi bagove koji ruše igre pre nego što počne da radi na objavi novih funkcija".

Uz najnovije ažuriranje pregleda za jun (koje će postati ažuriranje za jul, kao što je pomenuto), a još jedan prigovor glasi ovako: "Oh, znači stvarno se događa greška u skladištenju? Moj NVME SSD trenutno ima oko 1200 MB/s sekvencijalnu brzinu upisa podataka, a trebala bi da bude do 4400 MB/s. Brzine čitanja su normalne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.