Asus sprema grafičku karticu na koju možete da stavite SSD disk

Asus se navodno priprema da objavi grafičku karticu sa integrisanim rešenjem za skladištenje podataka.

Izvor: Bajtbox
Podeli
Foto: Shutterstock/charnsitr
Foto: Shutterstock/charnsitr

Tokom leta, Asus je demonstrirao prototip RTX 4060 Ti grafičke kartice sa M.2 2280 SSD ulazom na zadnjoj strani. Prezentacija je bila na kineskom, što otežava prevod, ali prema VideoCardzu, Asus je smislio kako da joj dodeli neke PCIe lejnove za SSD podršku.

Ovaj dizajn omogućava sistemu da iskoristi hladnjak GPU-a i niz ventilatora za poboljšano hlađenje, što je zgodno s obzirom na to da moderni SSD-ovi mogu postati prilično vrući i osetljivi su na toplotu. Demo je pokazao da je hladnjak GPU-a uspeo da snizi radnu temperaturu SSD-a za 10 stepeni Celzijusa, verovatno u poređenju sa diskom priključenim otpozadi na matičnu ploču, bez dodatnog hlađenja.

VideoCardz veruje da Asus priprema dve verzije RTX 4060 Ti: jednu sa standardnim radnim taktom i drugu koja će biti fabrički overklokovana.

Koncept sa SSD je zanimljiv, ali pitanje je da li će moći i koliko da bude upotrebljiv u GPU svetu. Pre svega, ključno bi bilo da Asusovo rešenje zadovolji aktuelne potrebe i reši trenutne probleme grafičkih kartica - matične ploče već imaju SSD priključke, pa se ovo možda čini previše komplikovanim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.