Nismo mogli bez njega, a sada mu objaviše rat

Japan je kod većine simbol za naprednu tehnologiju i digitalizaciju.

Izvor: bug.hr
Podeli
Ilustracija, foto: EPA-EFE/EVERETT KENNEDY BROWN
Ilustracija, foto: EPA-EFE/EVERETT KENNEDY BROWN

Međutim, stižu informacije da ni Japanci ne odustaju od stare tehnologije, posebno kada su u pitanju zakoni te zemlje, koji i dalje nisu adaptirani na novo doba.

Kako bi stao na put toga, japanski ministar digitalizacije Taro Kono nedavno je objavio rat protiv floppy disketa, koji su ranije bili nezamenljivi za čuvanje i prenos podataka. Razlog tome je što u Japanu trenutno postoji preko 1.900 procedura povezanih sa vlastima, u kojima se od poslovne zajednice zahteva da za dostavu raznih formulara ili prijava na tendere koriste starije uređaje za prenos podataka.

Među tim medijma, nalaze se floppy diskovi, CD-ovi, optički i magnetni diskovi, kao i magnetne trake, a to su sve zastareli sistemi koji se koriste u vreme cloud-ova i online storage sistema. Ministarstvo digitalizacije baš iz tog razloga pokrenulo je proces promene zakona kako bi se nova pravila prilagodila "novom digitalnom dobu".

Da bi u tome uspeli, vlasti u Japanu moraće da promene 154 zakona sa 1.900 propisa koji se odnose na korišćenje floppy diskova i sl. tehnologijama. Svi ti propisi moraće da budu dopunjeni amandamima koji će omogućiti prebacivanje online podataka za potrebe ustanova u Japanu.

Pored floppy diskova, crno se piše i telefaks mašinama, ali i pečatima koji se koriste za overu službenih dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.