Na dark webu kruže lozinke. Da li je i tvoja na spisku?

Prosečni korisnici kompjutera, tableta ili smartfona dok su na internetu često otvaraju korisničke naloge za razne servise.

Izvor: pcchip.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach
Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach

Bilo da je to kupovina, korišćenje društvenih mreža, ljudi otvaraju razne oblike računa, od kojih su neki privremeni, jer su bili neophodni za jednokratnu radnju, dok ima onih kojih su trajni i to su obično web stranice koje često koristimo.

Treba napomenuti da neki nalozi imaju viši stepen važnosti u odnosu na druge, kao što je recimo Google nalog, ili nalog za bankovne usluge i novčane transakcije prilikom online kupovine gde je potrebno da unesemo informacije koje se nalaze na bankovnoj kartici.

Otvaranje takvih naloga korisni u većini slučajeva doživljavaju kao dosadan proces koji oduzima vreme bez potrebe, te često pribegavaju tome da što pre unesu korisničko ime i lozinku. Lozinka je posebno delikatan proces, jer se do nečije e-mail adrese može doći na različite načine, te onda za nekog ko želi da dođe do vaših podataka i korisničkog naloga ostaje razbijanje lozinke.

Jedna od najvećih grešaka koju korisnici rade jeste da na brzinu upišu lozinku i to hakeri prate, pa se dešava da imaju svoje baze podataka sa lozinkama koje korisnici najčešće koriste.

Tako se na dark web-u pojavio popis sa lozinkama koje korisnici najčešće koriste.

Ovo je lista 20 najčešćih lozinki:

1. 123456
2. 123456789
3. Qwerty
4. Password
5. 12345
6. 12345678
7. 111111
8. 1234567
9. 123123
10. Qwerty123
11. 1q2w3e
12. 1234567890
13. DEFAULT
14. 0
15. Abc123
16. 654321
17. 123321
18. Qwertyuiop
19. Iloveyou
20. 666666

Ukoliko koristite neku od ovih lozinki, trebalo bi da je zamenite, pošto postoji mogućnost da je vaš korisnički nalog ugrožen, posebno ukoliko se na njemu nalaze važni lični podaci ili oni koje se tiču vašeg bankovnog računa.

Kako napraviti lozinku

Pročitajte i:

* Haker otkriva: Kako smisliti šifru koja vas štiti od hakera

* Osam najluđih načina na koje hakeri mogu da ukradu vaše podatke

* Ako koristite lozinke sa ovim pojmovima, odmah ih promenite

Kod unosa lozinki uvek se preporučuje da one budu duže od minimalnog broja znakova koji je omogućen i da se u njima koriste ne toliko česti znakovi poput interpunkcijskih znakova ili simbola. Zabrinjavajuće je da korisnici znaju da koriste ovako jednostavno formirane lozinke i na više korisničkih računa, što je nešto što bi trebalo da izbegavate. Ako su hakeri već došli do pristupa jednom korisničkom računu, sa korištenjem raznih lozinki za ostale makar možemo prevenirati nastajanje veće štete.

Korisnici bi trebalo da prilikom formiranja lozinke da ne koriste podatke do kojih može da se nađe javno, kao što su ime, prezime, datum rođenja, e-mail adresa itd. Neki, pak, preporučuju softvere za kreiranje lozinke, koji će taj posao da odrade umesto vas i na taj način povećate sigurnost za vaše korisničke naloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.