Uz novu Google Chrome verziju stiže i upozorenje

Iako nijedan od bezbednosnih propusta nije označen kao kritičan, sigurnosni stručnjaci upozoravaju da su ipak ozbiljni.

Izvor: B92, Zimo
Podeli
Foto: Saitee / Shutterstock.com
Foto: Saitee / Shutterstock.com

Google je objavio novo ažuriranje za svoj Chrome pregledač, koji ispravlja čak 27 sigurnosnih ranjivosti i propusta. Korisnicima su poručili da ovo ažuriranje, koje postojeću verziju Chromea diže na verziju 104, ne bi smeli da ignorišu

Kako su naveli, ažuriranje (a onda i sigurnosne zakrpe) odnose se na sve korisnike Chromea, bez obzira na uređaj i operativni sistem koji koriste. Prema nekim procenama, trenutno u svetu Chrome za surfovanje internetom koristi oko 3,2 milijarde korisnika.

Iako u spisku 27 zakrpi ni jedna nije označena kao "kritična", čak sedam ih je označeno kao "visoke", što znači da se mogu iskoristiti za napad na korisnike. Koliko su ozbiljne, možda najbolje govori činjenica da je Google platio 43 hiljade dolara osobama koje su ih otkrile i prijavile.

Iz Googlea su naveli da će se Chrome automatski ažurirati na novu verziju, ali moglo bi proći i nekoliko nedelje pre nego što automatsko ažuriranje stigne do svih korisnika. Zato savetuju da korisnici, čim to bude moguće, ručno ažuriraju pregledač.

Kako bi proverili koju verziju Chrome pregledača koriste i kako bi ga ažurirali na najnoviju verziju, korisnici bi na računarima trebalo da pokrenu Chrome i u desnom gornjem uglu kliknu na tri točkice, potom da odaberu kategoriju Pomoć/Help i onda opciju O Google Chromeu/About Google Chrome. To će automatski pokrenuti proveru da li postoji novija verzija Google Chromea i ukoliko postoji, njegovo ažuriranje.

Za korisnike koji ga koriste na mobilnim uređajima, najjednostavniji način za ažuriranje jeste proveravanjem dostupnih ažuriranja u prodavnici aplikacijama na uređaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.