1. @moram da kažem
  Mislim da je više nego "malo plagirao", ali to nije toliko bitno.
  U pravu si i stvarno mi je muka što bukvalno hrlimo (kao društvo) ka svemu onome lošem na šta su nas Orvel, Haksli, Asimov,... upozoravali (neki i pre 100 godina). Mislim da sve radimo kako ne treba. Prestao sam da čitam antiutopije kad sam shvatio da je zaključak kod svih isti i da mi i dalje idemo ka tome kao da je sve ok.
  (Čedomir, 3. decembar 2022 12:58)

  # Link komentara

 2. Ali je prevideo epidemiju... neko bi pomislio da je imao insajderske informacije.
  (XP, 30. novembar 2022 17:49)

  # Link komentara

 3. Isak Asimov...
  Artur Klark ga malce plagirao Stražarom i kasnije mnogo konkretnije i jasnije, Odisejom...
  Ali u svakom slučaju kao inženjer, i pisac naučne fantastike, je predvideo i geostacionarne satelite, kao telekomunikacione releje...
  Naravno sa Kjubrikom je postavio pred čovečeanstvo ozbiljna pitanja, po pitanju AI...
  Ali..
  Kao i sa Stražarom, nisu ga ozbiljno shvatili, kada su ga sa BBCovog SF takmičenja odbili, kao lošom idejom.
  SF žanr nije tu kao filmska i literalna zabava, već ozbiljna kritika, što neko od kritičara reče: Da se čovečanstvo ne bi nesvesno prestrojilo u jednu, od nebrojano mogućih paralelnih budućnosti, kao jedne jedine i bezizlazne(ovo sam parafrazirao).
  Inače glasi: "Da nam se neka, od ko zna koliko budućnost, ne bi desila".
  (Moram da kažem, 30. novembar 2022 17:21)

  # Link komentara

 4. Internet je trebalo da bude samo faza,ali na zalost nije. Danas svi zveraju,pa i ja u kompjuter,tablet,telefon,umesto da procitam neku pametnu knjigu iz biblioteke. Filmove mogu da gledam sa raznih " platformi," umesto da se radujem kao nekada kada isti stigne u bioskope... Zato je trebalo internet da bude samo faza,umesto da pomogne,sve je vredno unistio,pa i ljudsku pamet.
  (Mile, 30. novembar 2022 14:25)

  Pa to govori više o tebi nego o internetu. Jel ti brani neko da odeš u bioskop ili da čitaš knjige?
  (Harvi Dent ?, 30. novembar 2022 16:46)

  # Link komentara

 5. ". Ekstremno bogati filantrop svoju reputaciju je izgradio dobrotvornim radom..."

  pre bih rekao da je reputaciju gradio sumnjivim ugovorima, koriscenjem ne baš sasvim legalnih načina gušenja konkurencije, zloupotrebom monopola i slično.
  (Kaboom, 30. novembar 2022 16:40)

  # Link komentara

 6. @Helios Druze dzabe ovde to ljudima govoriti, kad ga vide kao svetca. On je potomak Rokfelerovih, lako se da istraziti na internetu. Lik koji se bori za depopulaciju ljudi i to vesto sprovodi brigom o zdravlju.
  (Stanley, 30. novembar 2022 16:15)

  # Link komentara

 7. Tehno vizionar? To čak nije ni loša šala. Filantrop?? Bolesnik, koji živi da bi dođičiki vakcinisao. Sve vas, nemoj da bi neko umakao. Veliki broj naručenih lažnih "studija" kako o zaraznim bolestima tako i o lažnim "klimatskim promenama" finansira njegova GAVI. Kada je USA NIH odobravao EcoHealth Alliance pare za istraživanja "budućih opasnih bolesti" Bilijev GAVI je odmah dodavao još duplo para. Da se spremimo i imamo unapred zaštitu, ako se pojavi neka takva boleština. Ludak, na otvorenom, pod svetlima reflektora, koji u megafon vrišti" "ja sam lud i ima sve da vas utepam!"

  Novogovorom: filantrop.
  (Helios, 30. novembar 2022 15:52)

  # Link komentara

 8. Ko radi taj i greši.
  (AreoZwq7one, 30. novembar 2022 14:50)

  # Link komentara

 9. 1. Nije prognozirao da će poludeti tržište grafičkih karti.
  2. Nije prognozirao, da će kao posledica toga poludeti proizvođači matičnih ploča.
  3. Nije video da će kao posledica gornjeg, naši domaći prodavci polovnih kineskih ploča izludeti i tražiti 200 evra za matoru ploču 4-te generacije.
  4. Takođe, nije video da će kao posledica gornjeg, domaći prodavci tražiti
  po 120-150 evra za matore procesore 4-6 te generacije.
  5. A svi navedeni, nisu svesni prodaje brendova kod nas, proizvedenih od 2017-2020, Dell 3010-7050, za bijednih 65-90 evra bez diska.
  I ko će vama sad kupiti te crkotine od ploča, kada s emože uzeti brend, sjajan sa Win 10 licencom, za manje od 100 eura, sa I5 procesorima od 6-te do 8-me generacije?
  (Samo kažem, 30. novembar 2022 14:36)

  # Link komentara

 10. Internet je trebalo da bude samo faza,ali na zalost nije. Danas svi zveraju,pa i ja u kompjuter,tablet,telefon,umesto da procitam neku pametnu knjigu iz biblioteke. Filmove mogu da gledam sa raznih " platformi," umesto da se radujem kao nekada kada isti stigne u bioskope... Zato je trebalo internet da bude samo faza,umesto da pomogne,sve je vredno unistio,pa i ljudsku pamet.
  (Mile, 30. novembar 2022 14:25)

  # Link komentara

 11. Sve na stranu ali da jedan Bil Gates ovako maši za internet neverovatno.
  (Nebojša, 30. novembar 2022 14:01)

  # Link komentara