Srpski IT sektor nastavlja rast: Plate programera i do 17.000 €, a do kraja godine očekuje se rekordan izvoz IKT usluga

Vest o nastupanju globalne krize u IT sektoru nametnula je pitanje da li će se i na koji način to odraziti na domaći IT. Ipak, čini se u najboljem trenutku na scenu su došla istraživanja i poduhvati kompanija koji potvrđuju da krize na našem tržištu nema. Naprotiv.

Podeli
Foto: LINK group
Foto: LINK group

Naime, jedna srpska IT kompanija u Srbiji izašla je sa informacijom da je svoje programere plaćala neverovatnih 17.000 evra, kako se prenosi sa panela „Da li je kriza učinila IT kadrove pristupačnijom radnom snagom”, koji je održan na Kopaonik biznis-forumu.

Ova informacija samo je jedan u nizu slučajeva koji potvrđuju pretpostavke stručnjaka koji govore o pogodnoj slici domaćeg IT-ja.

Do kraja godine očekuje se izvoz IKT usluga u vrednosti od čak 4 milijarde evra

IT sektor u Srbiji već dugo važi za jedan od najbitnijih sektora, o čemu posebno svedoče vrednosti IT usluga.

Procenjuje se da bi ove godine srpski IT sektor mogao da ostvari rekordan izvoz IKT usluga. U prvom kvartalu ove godine izvoz usluga iz sektora informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) iznosio je 786.000.000 evra. To je rast od 44 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine, što znači da bi rekordan godišnji izvoz iznosio čak 4.000.000.000 evra.

U isto vreme, prosečna neto zarada u IKT sektoru danas iznosi oko 206.000 dinara, dok je pre deset godina bila četiri puta manja i iznosila oko 52.000 dinara!

Plata i do nekoliko puta veća od prosečne, mogućnost zaposlenja u kompanijama koje svoje usluge nude širom sveta ili pak frilens posao (čija je ponuda u nezapamćenoj ekspanziji) glavne su karakteristike koje se nude na IT tržištu.

  • Ako u obzir uzmemo pomenute brojeve, da li je domaći IT u krizi ili je sada ipak najbolji trenutak za sticanje kompetentnih veština i ulazak u IT svet?

Pored visokih primanja, poslodavci za IT kandidate obezbeđuju i druge vrhunske pogodnosti

Ako vas je iznenadila suma od 17.000 evra s početka teksta, tek će vas iznenaditi činjenica da na tržištu zapravo nedostaje kvalitetnog kadra koji je spreman da svoje usluge ponudi i time opravda ovu vrtoglavu sumu svojih primanja!

Tako, u potrazi za talentovanim stručnjacima, kompanije sve više obraćaju pažnju na to da novozaposlenima obezbede i ostale neophodne uslove koji su se među ajtijevcima izdvojili kao najvažniji.

Foto: LINK group
Foto: LINK group

Pored fleksibilnog radnog vremena, tu su i timovi stručnjaka od kojih ćete moći da učite, rad na izazovnim projektima i uz najmodernije tehnologije, vanvremenski organizovani radni prostori, neograničene mogućnosti za napredovanje i još mnogo toga.

Dakle, da bi pridobile i zadržale kandidate, ozbiljne kompanije neprestano unapređuju svoj sistem poslovanja. Ako u obzir uzmemo to da je pravih IT kandidata koji bi zadovoljili kriterijume za rad u ovim kompanijama nedovoljno, ispostavlja se sledeće:

  • IT sektor je otvoren za sve koji su spremni da se posvete i steknu veštine koje će im otvoriti vrata ka odličnom IT poslu i lagodnom životu.

Najbolje od svega – kompetentne veštine za posao u IT sektoru možete steći za svega 12 meseci

Činjenica je da trenutnu situaciju treba iskoristiti na najbolji mogući način i razmisliti o usmeravanju karijere ka IT-ju. Potvrđeno je da, ako se u potpunosti posvetite, potrebna znanja i veštine možete steći za svega 12 meseci!

Naravno, uz posvećenost i trud, neophodno je da pristupite sveobuhvatnoj obuci koja podrazumeva najmoderniji program učenja i gde će vaš napredak pratiti iskusni stručnjaci koji će vas kroz taj program voditi i usmeravati. Takav program pruža ITAcademy, na kojoj školovanje traje ne duže od 12 meseci! Ova institucija izdvaja se i kao jedna od retkih koja svojim polaznicima obezbeđuje potpuno besplatnu mogućnost sticanja međunarodno priznatih sertifikata i mnoštvo drugih beneficija koje će vam olakšati put do posla u IT sektoru.

Zato dobro razmislite u kojoj IT oblasti želite da se usavršavate i počnite sa učenjem. Mogućnosti su (i dalje) neograničene!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.