Budite na oprezu: Tri najčešće WhatsApp prevare i kako da ih prepoznate

WhatsApp je jedna od najpopularnijih platformi za dopisivanje na svetu, ali uz to dolaze i brojne opasnosti koje vrebaju korisnike.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/omerfarukguler
Foto: Shutterstock/omerfarukguler

S obzirom na to da je WhatsApp postao idealno tle za razne vrste prevara, a zlonamerni softveri niču iz dana u dan, važno je da uvek budete u toku sa time šta sve može da vam se desi.

Ostalo je još par meseci ove godine, a kolika pretnja vreba na društvenim mrežama najbolje govori podatak da je na dark vebu na prodaju više od 500 miliona WhatsApp naloga.

Ovo su neki od najčešćih trikova kojima se prevaranti služe kako bi ukrali vaše podatke, pročitali poruke u potrazi za osetljivim informacijama, ili vam jednostavno preuzeli nalog kako bi ga posle prodali.

Prevare "pecanjem" (Phishing)

Ovo je možda i najčešći tip prevara koje vrebaju neoprezne korisnike. Kriminalci se obično predstavljaju kao neko koga poznajete, kako bi vas namamili da im dobrovoljno predate novac.

Među popularnim načinima obmane su oni u kojoj će vam sa nepoznatog broja sitći poruka od osobe koja tvrdi da vam je prijatelj, roditelj ili dete čiji je telefon "pokvaren", i gde vam traži da uplatite novac, prenosi Gizmochina.

Takođe, prevaranti se mogu predstaviti i kao neka institucija (pošta, kurirska služba i slično) koja od vas traži da uplatite određenu svotu novca u neku svrhu.

Foto: Shutterstock/ozrimoz
Foto: Shutterstock/ozrimoz

Lažne humanitarne donacije

Ovakve prevare uglavnom se dešavaju za vreme velikih elementarnih nepogoda u svetu (npr. kada se negde desi velika poplava, zemljotres ili nešto slično).

Sa nepoznatog broja tada će vam stići poruka u kojoj se od vas traži da date prilog, bilo nekoj stvarnoj, bilo čak izmišljenoj humanitarnoj orgaizaciji.

Prevaranti mogu čak da koriste fotografiju neke poznate humanitarne organizacije kako bi izgledali kredibilno, ali na kraju, ako niste oprezni, vaš novac nećete poslati tamo gde ste mislili, već pravo u njihove džepove.

Lažni paketi, ankete i nagrade

Krađa identiteta igra ključnu ulogu u ovoj kategoriji prevara. Prevaranti se lažno predstavljaju kao kurirske službe, mobilni operateri, ili banke, jer mnoge od ovih kompanija imaju svoje WhatsApp službe.

Iznenada ste obavešteni o hitnom "problemu" sa njihovim uslugama, kao što je neisporučen paket ili podaci koji nedostaju, a čak i da nemate novac trenutno, lako možete da budete njihove žrtva jer dobiju vaše lične podatke.

Ova vrsta prevara je posebno učestala tokom posebnih prilika kao što su Božić, Crni petak ili godišnjica nekog brenda, a prevaranti će tvrditi da nude poklone, popuste ili promocije.

Međutim, prvo će vam tražiti da popunite anketu i podelite je, ali tom prilikom će vam samo instalirati malver na uređaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.