Microsoft prestaje da prodaje licence za Windows 10

Microsoft je objavio da prestaje sa prodajom licenci za Windows 10 od 1. februara ove godine.

Izvor: itvesti
Podeli
Foto: tanuha2001 / Shutterstock.com
Foto: tanuha2001 / Shutterstock.com

To je objavljeno na stranicama svih verzija Windowsa 10 u Microsoft Storeu, gde kompanija upozorava da je poslednji dan kada se mogu kupiti licence 31. januar.

Drugim rečima, ovo se odnosi na sve verzije Windows 10 sistema koje su trenutno dostupne, uključujući Home, Professional i Workstation.

"31. januar 2023. biće poslednji dan kada se preuzimanje sistema Windows 10 nudi u prodaji. Windows 10 ostaće podržan sa bezbednosnim ažuriranjima koja pomažu u zaštiti vašeg računara od virusa, špijunskog softvera i drugog zlonamernog softvera do 14. oktobra 2025. godine", kažu iz kompanije.

S druge strane, kupovina licenci (key) za Windows 10 i dalje će zapravo biti moguća jer će licence i dalje biti dostupne kod drugih online prodavaca, što znači da se prestanak prodaje licenci Windowsa 10 odnosi samo za kupovinu u Microsoftovoj prodavnici aplikacija.

Windows 10, koji nakon 1. februara kupite kod drugih prodavaca, biće potpuno funkcionalan i imaće punu podršku do 2025. godine, mada je za očekivati da će ažuriranja biti sve manja kako vreme bude prolazilo.

Microsoft sve karte baca na Windows 11, a u tišini radi na sledećoj velikoj verziji (Windows 12?) koja bi mogla biti predstavljena za dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.