Novi računar je prepun nepotrebnog softvera? Evo kako možete da ga uklonite

Bloatware je kolektivno ime za softver koji dolazi unapred instaliran na kupljenim računarima i koji, između ostalog, uglavnom zauzima dragocen prostor na disku. Pokazaćemo vam kako da ga deinstalirate.

Izvor: Tportal.hr, Verge
Podeli
Foto: diy13 / Shutterstock.com
Foto: diy13 / Shutterstock.com

Nakon što ste kupili računar s predinstaliranim operativnim sistemom, postoji određena šansa da je s tim operativnim sistemom došla gomila softvera koji vam zapravo nije potreban. Problem je to što, pored oduzimanja sistemskih resursa, taj softver zauzima mesto na disku.

Predinstalirani softver koji vam ne treba nosi kolektivni naziv bloatware i veoma je česta pojava na novim računarima. Što je još gore, deo tog softvera dolazi bez licenci, što znači da njihovi kreatori očekuju da ćete biti oduševljeni besplatnom verzijom i onda platiti mesečnu ili godišnju pretplatu. Kako biste pokazali svoj odgovor na njihova nastojanja, sve nepotrebne programe, ako to želite, možete da deinstalirate.

Ako koristite Windows 11, operativni sistem s kojim dolaze svi novi računari, aplikacije koje vam nisu potrebne možete deinstalirati putem ugrađenog menija. Sve što je potrebno da uradite jeste da u pretragu upišete 'Add or remove programs' i videćete opciju za instalaciju i deinstalaciju softvera. U novom meniju dobićete listu svih programa, a svaki koji želite da deinstalirate možete ukloniti klikom na tri tačkice na desnoj strani i biranjem opcije 'Uninstall'.

Ako niste sigurni koji program želite da deinstalirate, samo se zapitajte 'da li mi je ovo potrebno?', a ako je odgovor 'ne', deinstalirajte ga. Ako želite da budete oprezni i deinstalirate samo programe za koje sto odsto znate da ih nećete koristiti, možete to uraditi nakon što njihovo poreklo provjerite na internetu. Stranice poput Should I Remove mogle bi vam biti od velike koristi.

Ukoliko želite da deinstalirate direktno iz start menija, kliknite na ikonicu Windowsa, nakon toga na 'All Apps' i desnim klikom birajte program koji želite da deinstalirate. Izaberite 'Uninstall' i to je to.

Neki programi će možda 'pružati otpor', pa ćete morati ponovno da pokrenete uređaj, ali to je scenairo koji je neophodan kod nekih aplikacija, zaključuje Verge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.