Ova aplikacija proizvodi zvuk svaki put kada računar šalje podatke Googleu

Programer je kreirao alatku koja proizvodi zvuk svaki put kada vaš računar šalje podatke Googleu.

Izvor: B92, Informacija.rs
Podeli
Foto: Ascannio / Shutterstock.com
Foto: Ascannio / Shutterstock.com

Umorni ste od reklama koje se pojave samo nekoliko trenutaka nakon što nešto pogledate? Kako bi pokazao kolika je Googleova glad za podacima, Bert Hubert, programer iza PowerDNS-a napravio je softver Googerteller koji proizvodi zvuk svaki put kada vaš računar šalje podatke Googleu.

Hubert je prikupio IP adrese povezane sa Googleovim uslugama, izuzev Google Clouda, tako da Googerteller može lako da prati šta se šalje tim serverima. Softver se oglašava zvučnim signalom ako aplikacija ili veb stranica koju koristite pokuša da pristupi jednoj od ovih IP adresa.

Možda mislite da znate koliko često vaš računar komunicira sa Googleom, ali korišćenje Googertellera moglo bi vam otvoriti oči. Dok unosite upit za pretragu u adresnu traku pregledača, svaki pritisak na taster dovodi do zvučnog signala jer Google preuzima predloge za automatsko dovršavanje.

Ovde čak nije isključivo kriv Google Chrome, jer i Firefox daje slične rezultate. Kao što se vidi u video snimku koji je objavio Hubert, skoro svaka interakcija sa stranicom koju je posetio rezultira zvučnim signalom, verovatno zbog svih podataka koji se prikupljaju pomoću Google analitike.

Pošto je ovaj softver napravljen za Linux, njegova upotrebljivost je ograničena.

Ako želite da isprobate Googerteller, možete ga besplatno instalirati, ali imajte na umu da može brzo postati dosadan. Takođe, imajte na umu da vas Googerteller samo obaveštava šta se dešava, a da će i dalje biti na vama da ograničite podatke koje stavljate na raspolaganje.

Hubert trenutno radi na proširenju Googertellera sa Facebookovim IP adresama koji je kao i Google poznat po prikupljanju podataka i praćenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.