Windows 11 ažuriranje prouzrokuje "plavi ekran smrti" i ruši aplikacije

Prošlog utorka (10. maj) počelo je da pristiže Patch Tuesday ažuriranje za Windows. Međutim, ažuriranje sa sobom donosi i nove probleme.

Izvor: B92, Hothardware
Podeli
Foto: Dmitriy Domino / Shutterstock.com
Foto: Dmitriy Domino / Shutterstock.com

Prvi problemi, koje su korisnici počeli da prijavljuju nakon instaliranja ažuriranja, se odnose na servere koji koriste Kerberos i Domain Controllere. Ovaj problem ne utiče na većinu standardnih korisnika, ali oni koji su za lične verzije Windows 11 ažuriranja instalirali KB5013943 zakrpu prijavljuju "plavi ekran smrti" (BSoD).

BSoD za Windows je "Stop Error", a radi se o operaciji koja se aktivira kada operativni sistem prijavi sistemu da stopira sve akcije kako bi se sprečila oštećenja u operativnokm sistemu ili na podacima.

Sophos, kompanija koja obezbeđuje antivirus softver, bio je jedna od prvih kompanija koje su prijavile aktuelni BSoD, koji korisnici dobijaju. Ukazuje se da je greška u vezi sa drajverima koji se često koriste od strane antivirus softvera ove kompanije (a verovatno i sa antivirus programima drugih kompanija). Srećom, Sophos je objavio i zaobilazno rešenje problema, a ažurirao je i sopstveni softver i drajvere.

Korisnicima se preporučuje da pauziraju ažuriranja i da ih ne omogućavaju dok Microsoft zvanično ne objavi ispravku za svoj softver. Drugo rešenje je da se preimenuje drajver koji ima problem, ali je ovo potencijalno opasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.