Windows 11 će se uskoro naći na pola milijarde uređaja

Pojavio se novi izveštaj, koji sugeriše korisničku bazu za Windows 11 operativni sistem.

Izvor: B92, Neowin
Podeli
Foto: sdx15 / Shutterstock.com
Foto: sdx15 / Shutterstock.com

Prema dokumentaciji, koja se pojavila, Microsoftov aktuelni operativni sistem je instaliran na više od 400 miliona aktivnih uređaja. Ovo predstavlja iznenađujuće visok broj, koji prevazilazi i očekivanja samog Microsofta.

Windows 11 je ovog meseca napunio dve godine, a njegov rast je bio značajno sporiji u odnosu na Windows 10. Doduše, to nije iznenađenje jer je Windows 10 bio besplatna nadogradnja za Windows 7 i 8.1 korisnike, a pri tome nije imao značajne hardverske zahteve.

S druge strane, Windows 11 je imao značajno visoke hardverske zahteve, pa se dešavalo da i dalje sposobni računari ne mogu da pokrenu Microsoftov najnoviji OS. Takođe, ljude su u velikoj meri od nadogradnje na Windows 11 odbile i promene korisničkog interfejsa, kao što je redizajnirani Start meni, novi kontekstualni meniji i drugo.

Microsoft je bio svestan da će novi sistemski zahtevi usporiti stopu prihvatanja Windowsa 11, pa je imao skromna očekivanja. Ali, ako su tačni izveštaji o tome da je Windows 11 instaliran na preko 400 miliona aktivnih uređaja, to je mnogo više od onoga čemu se softverski gigant nadao.

Očekuje se da bi Windows 11 tokom 2024. godine mogao da bude prisutan na preko pola miliona uređaja. Istovremeno, veruje se i da će kompanija u drugoj polovini sledeće godine predstaviti novu verziju Windowsa (nezvanično nazvanu Windows 12).

Sugeriše se da će Windows 12 navodno doneti značajne izmene u platformu, sa boljom Cloud PC integracijom, AI funkcijama i više izmena korisničkog interfejsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.