Windows 11 dobija veliku nadogradnju, a fokus je na ovoj funkciji

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Izvor: Zimo
Podeli
Foto: mundissima / Shutterstock.com
Foto: mundissima / Shutterstock.com

Microsoft se sprema da 26. septembra predstavi značajnu nadogradnju za svoj Windows 11 operativni sistem. Radi se o nadogradnji koja će imati Windows Copilot, alat koji pokreće uveštačka inteligencija, obnovljeni File Explorer, Ink Anywhere za korisnike olovki, poboljšanja Paint aplikacije i još dosta drugih novih funkcija.

Istaknuta funkcija dolazeće nadogradnje jeste Windows Copilot, koji donosi Bing Chat na Windows 11 desktop. Ta alatka u taskbaru korisnicima omogućava kontrolu nad podešavanjim računara, pokretanjem aplikacija i upitima. Duboko je integrisan u OS, s demonstracijama koje pokazuju koliko je koristan za zadatke poput sastavljanja tekstualnih poruka pomoću kalendarskih podataka i navigacije kroz Outlook.

To je ujedno i najnoviji Microsoftov pokušaj ugradnje digitalnog asistenta u Windows, nakon ukidanja aplikacije Cortana. Sa svojim osnovama u tehnologiji Bing Chat, korisnicima omogućava postavljanje pitanja i primanje odgovora, iako ne uvek s potpunom tačnošću.

Za one koji nisu zainteresovani za AI asistente, Microsoft nudi druge nadogradnje. File Explorer dobija moderno lice, savremenong izgleda s većim sličicama datoteka i pregledom nedavnih i omiljenih datoteka, što ga bolje usklađuje s estetikom Windowsa 11.

Korisnici olovki će ceniti Ink Anywhere, funkciju koja omogućava unos rukopisom pomoću Surface Pen ili sličnih olovki u bilo kom tekstualnom polju u Windows sistemu.

Poboljšana aplikacija Windows Backup pojednostavljuje migraciju računara, dopuštajući korisnicima prenos podešavanja i aplikacija na novi uređaj pomoću bezednosne kopije u cloudu. Osim toga, nova funkcija kopiranja teksta u Snipping Tool može da identifikuje i deliti tekst sa screenshotova ekrana, dok druga funkcija olakšava automatsko uređivanje e-pošte i telefonskih brojeva sa slika.

Za one koji koriste aplikaciju Photos, nadogradnja donosi opciju zamagljenja pozadine, a korisnici će moći da prilagode intenzitet zamagljenja i oblast koja će biti zamagljena.

Međutim, neke očekivane funkcije nedostaju u ovoj nadogradnji, poput novog načina za upravljanje glasnoćom, izvornu podršku za RAR i 7-zip, dinamičko osvetljenje za RGB kontrolu dodataka, oznake aplikacija i programska polja. Microsoft još nije potvrdio datum dolaska tih nadogradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.