Windows 11 uskoro dobija ove napredne funkcije

Windows 11 uskoro dobija veliko ažuriranje, koje nosi naziv 23H2 i korisnicima će omogućiti veliki broj novih i zanimljivih funkcija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: mundissima / Shutterstock.com
Foto: mundissima / Shutterstock.com

Sa 23H2 ažuriranjem, na Windows 11 stižu neke zanimljive karakteristike, koje se trenutno testiraju o okviru Windows Insider programa.

Dynamic Lighting – naći će se u okviru "Settings" sekcije, a upravljaće RGB osvetljenjem na korisnikovom mišu i tastaturi. Tako više neće biti potrebe za instaliranjem dodatnog softvera. Korisnici će moći da pronađu Dynamic Lighting u okviru "Personalization" sekcije, a moći će da se primene osvetljenje, boje, svetleći efekti, kontrola integracije s kompatibilnim aplikacijama i drugo.

Windows Ink – ova funkcija će biti korisna onima koji imaju Windows laptop ili tablet s podrškom za digitalne olovke (stylus). Windows Ink dobija značajne nadogradnje, a omogućiće unos u bilo koje tekstualn polje putem rukopisa tj. pomoću digitalne olovke.

Passkey podrška – Microsoft je usvojio novi standard bez lozinki za svoj operativni sistem, pa u sledeće Windows 11 ažuriranje stiže podrška za passkeys. U pitanju je bezbednija i lakša alternativa koja zamjenjuje lozinke, piše PCChip.

Podrška za više formata za arhiviranje – S novim ažuriranjem korisnici će moći otvaraju i ekstrakuju datoteke kreirane u drugim formatima, za koje do sada nije postojala podrška. Uz postojeću podršku za ZIP, File Explorer će moći da podržava i ove formate: tar, tar gz, tar bz2, tar zst, tar xz, tgz, tbz2, tzst, txz, rar, 7z i mnoge druge.

Naprednije bekapovanje i restore opcija – Windowsi 11 dobija novu sistemsku aplikaciju pod nazivom Windows Backup, koja će korisnicima omogućiti brzo i lako kreiranje backupa ili prenošenje sadržaja na druge uređaje.

U okviru 23H2 Windows ažuriranja stižu još neke korisne funkcije, kao što su Snap Layouts (aplikacija za upravljanje otvorenim prozorima na ekranu i raspoređivanje aplikacija) i Windows Copilot (alatka koja pomaže korisnicima u kreiranju dokumenata, čitanju i sumiranju e-mailova, kreiranju prezentacija i drugo. Alatka je povezana sa Microsoft Office paketom).

Za sada nije poznat tačan datum objave 23H2 ažuriranja za Windows 11, ali se očekuje da stigne u okviru četvrtog tromeečja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.