Aplikacija za praćenje u još jednoj zemlji: Vlada uverava u bezbednost, prijave dobrovoljne

Australijska vlada pokrenula je danas u okviru borbe protiv koronavirusa aplikaciju za praćenje, obećavši da će zakonski obezbediti privatnost onih koji se dobrovoljno prijave da je koriste.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Im_Yanis
Foto: Depositphotos, Im_Yanis

Aplikacija za pametni telefon, bazirana na singapurskom softveru "TraceTogether", koristi Bluetooth signal za evidentiranje bliskih kontakata između ljudi.

Australijska vlada, koja želi da se za dobrovoljno učešće u projektu prijavi najmanje 40 odsto stanovništva kako bi imala efekta, ističe da je aplikacija bezbedna, prenosi Roters.

Kako je navedeno, prikupljeni podaci sa aplikacije će omogućiti zvaničnicima da otkriju ljude za koje je moguće da su bili izloženi infekciji.

"Pomoći će nam dok pokušavamo da se vratimo u normalu, australijskom načinu života. Niko neće imati pristup podacima, čak ni vi sami. Samo će zvaničnici državne službe za javno zdravlje imati pristup podacima", rekao je ministar zdravlja Greg Hant.

Grupe za zaštitu ljudskih sloboda kritikovali su upotrebu aplikacije ocenivši da predstavlja zadiranje u privatnost.

Nekoliko zemalja, među kojima Južna Koreja i Izrael, koriste slične metode koje podrazumevaju praćenje lokacija ljudi putem mobilnoh mreža, ali se takav vid nadzora u mnogim zemljama smatra neprihvatljivim, navodi Rojters.

strana 1 od 34 idi na stranu