Počelo je: Ovo je prva zemlja sa Apple-Google aplikacijom za praćenje

Švajcarska sada testira aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom koja koristi framework Apple-Google.

Izvor: 021.rs
Podeli
Foto: Depositphotos, leungchopan
Foto: Depositphotos, leungchopan

Prema švajcarskom univerzitetu EPFL, aplikacija SwissCovid prva je na svetu koja je koristila Apple-Google model.

SwissCovid će koristiti Bluetooth za razmenu "ključeva" između telefona. Ukoliko je korisnik testiran pozitivno na SARS-CoV-2, može obavestiti aplikaciju koja će upozoriti druge korisnike ako su duže vreme (duže od 15 minuta) bili u neposrednoj blizini (manje od dva metra) sa zaraženom osobom.

Zaposleni u EPFL-u, ETH Cirih, vojsci i odabranim bolnicama i vladinim agencijama biće prvi koji će testirati švajcarsku aplikaciju. Očekuje se da će ova pilot faza trajati nekoliko nedelja.

U međuvremenu, švajcarski parlament mora da revidira zakon o epidemijama kako bi se omogućilo da se aplikacija pokrene širom zemlje sredinom juna. Apple i Google su prošle nedelje stavili na raspolaganje javnim zdravstvenim agencijama svoju tehnologiju za praćenje kontakata.

Sada je kompatibilna sa iOS 13.5 i Android uređajima sa sistemom 6.0 i novijim. Model koristi "decentralizovani" pristup, u kome se ključne operacije obavljaju na telefonima korisnika, a ne na centralizovanom serveru.

Taj pristup ima za cilj da zaštiti privatnost korisnika, a prema EPHL, decentralizovani protokol "DP3T" vodila su dva švajcarska Federalna tehnološka instituta. Znamo da su čak 22 agencije za javno zdravlje zatražile API, ali nije jasno koliko će ih koristiti.

Neke zemlje, poput Australije, već su pokrenule sopstvene aplikacije. Velika Britanija je rekla da će koristiti centralizovani pristup i započela testiranje sopstvene aplikacije, ali navodno razmatra prelazak na Apple-Google framework, prenosi portal 021.

strana 1 od 37 idi na stranu