Android 14 obaveštava kad se napravi skrinšot, neke aplikacije ovo već primenjuju

Android 14 pojačava privatnost funkcijom koja može da vas obavesti kada neko napravi skrinšot vašeg dopisivanja, a neke aplikacije ovo već primenjuju.

Izvor: B92, Android Central
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nemačka aplikacija za kupovinu OTTO postala je jedna od prvih aplikacija koja je usvojila ovu funkciju, pa tako kada napravite skrinšot u okviru aplikacije, dobijete obaveštenje da ste "uhvaćeni na delu".

Google je objasnio da je Android 14 uveo API namenjen da detekciju skrinšotova učini šire rasprostranjenom, pa će tako aplikacije moći da dobiju obaveštenje kad god se napravi skrinšot.

Da bude jasno - aplikacija zna samo da ste napravili snimak ekrana, a ne ono što je zapravo bilo prikazano u tom trenutku.

Nakon obaveštenja, programeri mogu i da postanu kreativni u pogledu onoga što se dalje dešava. Na primer, aplikacije za dopisivanje tako mogu da obaveste ljude kada neko napravi snimak ekrana njihovog razgovora.

Međutim, moguće je da aplikacije "uhvate" skrinšot napravljen samo pomoću dugmića (npr. istovremeno stiskanje volume-up i power-off, ili slična kombinacija).

Brojni telefoni danas imaju mogućnost pravljenja skrinšotova pomoću različitih gestova, a postoje i aplikacije koje ovo rade, što su sve načini da se zaobiđe API koji prati šta se radi. Za takve, tu je stariji API koji omogućava aplikacijama da blokiraju skrinšotove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.