Najbolji kvalitet digitalnog života imaju Izraelci; Srbija u Top 50

Surfshark, kompanija za sajber bezbednost, sprovela je istraživanje u 117 zemalja o kvalitetu digitalnog života.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Blue Planet Studio / Shutterstock.com
Foto: Blue Planet Studio / Shutterstock.com

Prema ovoj globalnoj studiji, Srbija zauzima 48. mesto po kvalitetu digitalnog života tokom 2022. godine, što predstavlja pad od dva mesta u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Studija koristi pet osnovnih temelja koji definišu digitalni kvalitet života (DQL). DQL indeks (Digital Quality Life Index) ocenjuje zemlje na osnovu e-bezbednosti, pristupačnosti interneta, kvalitetu interneta, e-infrastrukturi i e-upravi.

Srbija je veliki skok ostvarila na polju dostupnosti interneta, gde je u ovom globalnom istraživanju zauzela 41. mesto (skok od 15 mesta u odnosu na 2021. godinu) i kvalitetu interneta (50. mesto uz skok od 14 mesta).

Zanimljivo je da se naša zemlja nalazi na 35. mestu kada je u pitanju vreme koje je potrebno da se ostvari radom kako bi se obezbedio najjeftiniji dostupan mobilni i broadband internet.

Kada su u pitanju ostale zemlje iz okruženja, Mađarska je na 27. mestu, Bugarska je trideseta, Hrvatska je na 31. mestu, dok je Slovenija 32. Kompletan izveštaj možete videti ovde.

Na globalnom nivou, najbolji kvalitet digitalnog života se ostvaruje u Izraelu, koji je potisnuo Dansku na drugo mesto. Nemačka je treća, a u Top pet su i Francuska i Švedska.

Zanimljivo je da od deset zemalja sa najboljim DQL indeksom, sedam njih stiže iz Evrope. Na dnu liste istraživanja o digitalnom kvalitetu života nalaze se DR Kongo, Jemen, Etiopija, Mozambik i Kamerun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.