Samsung značajno smanjuje proizvodnju telefona?

Proizvođači pametnih telefona su tokom poslednjih godinu dana, uglavnom beležili porast broja prodaje telefona, što je bilo i očekivano, jer se tržište našlo u procesu oporavka od koronavirusa. Izgleda da je i tom procesu došao kraj, a na to se spremaju i veliki tehnološki giganti, kao što je Samsung...

Izvor: B92, Bajtbox
Podeli
Foto: Haidar Farras Iftikar / Shutterstock.com
Foto: Haidar Farras Iftikar / Shutterstock.com

Finansijski stručnjaci širom sveta predviđaju globalnu recesiju, a tržište pametnih telefona počelo je već da se priprema za ekonomski pad. Izgleda da je to prvi učinio Samsung, jer je navodno ova kompanija smanjila proizvodnju pametnih telefona i već beleži pad prodaje telefona.

Iako je Samsung tvrdio da očekuje da će prodaja pametnih telefona ostati na istom nivou kao i u prvoj polovini ove godine, deluje da se stvari na terenu odvijaju drugačije. Rojters prenosi ekskluzivni izveštaj u kojem se tvrdi da je Samsung prekinuo proizvodnju svojih pametnih telefona u svojoj fabrici "Thai Nguyen". Ova fabrika svake godine proizvede oko 100 miliona pametnih telefona.

Navodno, radnici u Samsungu tvrde da neke proizvodne linije u fabrici rade samo tri dana u nedelji u odnosu na šest dana, koliko se radilo ranije. S druge strane, navodno neki pogoni rade četiri dana u sedmici. Rojters međutim ne zna da li Samsung prebacuje deo proizvodnje van Vijetnama, za što postoji mala verovatnoća.

Skoro svi radnici fabrike u Vijetnamu, koje je intervjuisao Rojters, tvrde da posao u fabrici ne ide dobro. U ovo doba prošle godine, proizvodnja Galaxy pametnih telefona u ovoj fabrici bila je na vrhuncu, ali stvari su sada drugačije. Neki radnici su čak naveli da nikada nisu videli tako nisku stopu proizvodnje pametnih telefona. Moglo bi doći i do otpuštanja radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.