SMS slavi 30. rođendan

U poređenju sa usponom društvenih mreža i aplikacija za slanje poruka poput WhatsAppa, Messengera i Telegrama, izgleda da je komuniciranje SMS porukama nakon 30 godina na zalasku, ali ono ipak nije nestalo s naših telefona.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prvi SMS u istoriji, koji je poslao operator Vodafone 3. decembra 1992. godine, primio je radnik te kompanije Ričard Džarvis, a sastojala se od 15 znakova: "Merry Christmas" (Srećan Božić). SMS je svojom jednostavnošću uneo revoluciju u komuniciranje.

"To je tehnologija evropskog poreklaa", podsetio je za AFP Mark Antoan Dupoa, sin francuskog inženjera Filipa Dupoa koji se smatra jednim od pronalazača GSM-a, mobilne mreže 2G koja je omogućila uspon SMS-a krajem 1990-ih.

Ograničene na 160 znakova, zbog čega su korisnici razvili poseban i ponekad kriptičan jezik poput osmeha od znakova za interpunkciju, SMS poruke danas se razmenjuju u neograničenom broju obogaćene fotografijama, video porukama i drugim multimedijalnim sadržajima.

Korišćenje je u stalnom padu

Međutim, tada je u Francuskoj "jedna SMS poruka stajala jedan franak", rekao je Žan Mišel Ue, telekomunikacijski stručnjak u konsultantskoj kompaniji BearingPoint.

"To je kao da svaki tvit danas kočta 15 evrocenti."

Iako su bile veoma popularne na početku 2010-ih, posebno za čestitanje Nove godine, korišćenje SMS poruka u stalnom je padu. Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu broj upućenih SMS poruka u poslednjih deset godina se smanjio četiri puta, po podacima Ofcoma, britanskog telekom regulatora.

Uspon slanja poruka preko interneta

Glavni razlog za to je uspon društvenih mreža (Facebook, Snapchat, Instagram) i posebno aplikacija za slanje poruka kao što su WhatsApp, Messenger, iMessage, Viber i Telegram, koje izbegavaju roaming korišćenjem interneta, a uz to su mlade naraštaje pridobile inovacijama poput kreiranja grupa za razgovor i potvrda da je poruka pročitana.

U Aziji, pak, veliku popularnost imaju aplikacije WeChat (Kina), Line (Japan) i KakaoTalk (Južna Koreja). U uztrastu od 16 do 24 godina korišćenje tih aplikacija je poraslo za dana 53,73 odsto, dok je korišćenje SMS poruka palo za 29 procenata, po istraživanju evropskih regulatora za elektronsku komunikaciju (BEREC) objavljenom 2021. godine.

SMS ipak nije još poražen u nekim delovima svijeta, poput Nigerije, najmnogoljudnije države u Africi. Godine 2021. tu je bilo poslato gotovo 10 milijardi SMS poruka, 15 posto više nego godinu dana pre, po izveštaju Nigerijske komisije za komunikacije.

"SMS poruke su jedan od dva moguća obvezna kanala za upozoravanje stanovništva" na prirodne katastrofe, industrijske nesreće, zdravstvene krize i terorizam, istaknuo je Mark Antoan Dupoa, poput francuske usluge FR-Alert.

Drugi dokaz vitalnosti SMS-a su porast promotivnih poruka i poruka o izvršenju neke transakcije, koje bi 2023. u svetu trebale da ostvariti više od 50 milijardi američkih dolara prihoda, po procenama konsultantske kompanije Juniper Research.

A SMS poruke povezane s plaćanjima, poznate javnosti preko televizijskih igara ili dobrotvornih akcija, "imaju isto tako potencijal za razvoj kao digitalni kanal za mobilna plaćanja u zemljama u razvoju, posebno Africi", kaže Žan Mišel Ue.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.