Šta je potrebno mladim startap firmama: "Ako vi ne iskoristite AI, neko drugi hoće"

Šta je neophodno startapima koji počinju, a šta im treba kasnije? Kako veštačka inteligencija menja način na koji se prilazi klijentima? O ovome je za B92.net govorila Idit Gazit Berger, koja za Microsoft vodi Digital Native organizaciju za regione Evrope, Afrike i Bliskog Istoka.

Izvor: Jovan Đurić
Podeli
Foto: Shutterstock/Peshkova
Foto: Shutterstock/Peshkova

Posao odseka koji vodi Berger jeste da bude uz startape od samog njihovog početka, pa sve dok ne postanu uspešne firme i samim tim još vredniji partneri za Microsoft, kao i Microsoft za njih.

"Mislim da je startapima, kada počnu, najviše potreban pristup novcu, tehnologiji, tržištu. Najviše od svega, verovatno, važan je taj pristup tehnologijama", rekla je za B92.net Berger, koja je bila jedan od govornika na konferenciji "Sinergija 23".

"Moraju da imaju pristup svemu što im treba, i mislim da je to jedna od transformacija koju 'cloud computing' donosi. Ranije ste morali da kupujete sve te usluge i servise, i to je bilo komplikovano toliko da je predstavljalo barijeru", dodaje ona.

Kako kaže, pristup tehnologiji zahtevao je dosta infrastrukture i ljudstva, dok je sada dostupno gotovo sve što bi jednom startapu moglo da zatreba ako počinje sa rastom.

Dodaje, međutim, da je pored licenci za razne servise, mladim startapima potrebna i pomoć kako da uopšte započnu svoj put.

"Treba im pomoć za to kako da budu sigurni u svoje razmišljanje, svoje planove, u to kako rade...treba da imaju nekoga ko im je skoro 'kopilot' ko će biti uz njih na tom putu, i da osete da ih neko zaista podržava", navodi Berger.

Jednom kada startapi imaju proizvod koji mogu da plasiraju na tržište, ističe da im je neophodan i pristup tom tržištu, odnosno pomoć u tome kako da pristupe partnerima, i kako da plasiraju ono što je njihova najjača strana.

"Uz pomoć AI sve možemo bolje"

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Svet tehnologije je gotovo naglavačke okrenut pojavom ChatGPT-ja, a čitav ovaj talas traje jedva godinu dana. Berger napominje da se sve jačim uplivom AI menja sve što radimo, jer sada sve to možemo mnogo bolje.

"Ako vi to ne iskoritite, neko drugi hoće", naglašava ona.

Primena AI je široka, bilo da se koristi za generisanje sadržaja ili neki drugi zadatak, ali Berger ističe i mogućnosti koje ima novi Mocrosoft Copilot, ponajviše u segmentu koji se tiče približavanja programa korisniku.

"Čak i one programe koje znate dobro i svakodnevno koristite, kao što su Word ili Excel, uvek možete da ih učinite pristupačnijim i funkcionalnijim", napominje Berger.

Ovo podvlači kao važnu lekciju za startape, ali i kompanije koje pružaju neke usluge generalno.

"Svaka nova funkcija se usvoji samo od strane 1.5% korisnika - bolje da se ne troši vreme na to, već da se korisnicima olakša korišćenje nečega. Kad bi se funkcionalnosti učinila pristupačnijima, lakše bi se zadržavali ljudi", zaključuje sagovornica B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.