Vlasti u SAD optužile ruskog hakera za razvoj zloglasnog malvera

Državljanin Rusije Vladimir Dunajev (40) proglašen je krivim zbog svoje uloge u razvoju i širenju malvera TrickBot, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Izvor: Informacija.rs
Podeli
Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com
Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com

Dunajev je uhapšen u Južnoj Koreji u septembru 2021. godine i izručen u SAD mesec dana kasnije.

Prema optužnici, Dunajev je razvio modifikacije pretraživača i zlonamerne alate koji su pomogli u prikupljanju kredencijala i drugih podataka sa zaraženih računara, olakšao i poboljšao daljinski pristup hakerima koji koriste TrickBot koji je napravljen tako da oteža detekciju antivirusnim programima.

U optužnici se navodi da je Dunajev odgovoran za napade na 10 žrtava u Ohaju, uključujući jednu školu. Preko TrickBota sistemi žrtava bili su zaraženi ransomwareom, a od njih je traženo da plate za otkup od više od 3,4 miliona dolara.

Dunajevu, koji se izjasnio krivim, preti maksimalna kazna od 35 godina zatvora. Izricanje presude je zakazano za 20. mart 2024. godine.

Dunajev je drugi programer iz grupe TrickBot koji je uhapšen nakon Ale Vite, letonske državljanke koja je osuđena na dve godine i osam meseci zatvora u junu 2023.

Ove godine vlade Velike Britanije i SAD sankcionisale su 11 osoba za koje se sumnja da su deo grupe za sajber kriminal TrickBot.

TrickBot, koji je počeo kao bankarski trojanac 2016. godine, evoluirao je u višenamenski malver koji je sposoban da isporuči dodatne malvere na zaražene računare i obezbedi početni pristup za napade ransomwarea.

Nakon što je preživela demontiranje bot mreže, zloglasna ransomware grupa Conti vratila je kontrolu nad operacijom. Međutim, i Conti i TrikBot pretrpeli su veliki udarac prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu, kada se Conti zakleo na vernost Rusiji. Ovo je dovelo do niza curenja informacija nazvanih ContiLeaks i TrickLeaks koje su otkrile vredne detalje iz njihovih internih razgovora, kao i o infrastrukturi, što je na kraju rezultiralo gašenjem Contija i njegovom dezintegracijom u brojne druge grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.