Windows 11 računari dobijaju sistem veštačke inteligencije – Copilot

Iz Microsofta su najavili da će njihov operativni sistem Windows 11 u budućnosti biti obogaćen takozvanim Copilotom – sistemom veštačke inteligencije koji će služiti kao lični asistent za korisnike.

Izvor: hcl.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U danima dok je Xboxov Halo serijal bio "hot" tema na tržištu, Microsoft je u Window nastojao da ubaci virtuelnog pomoćnika po uzoru na lik Cortane iz Halo igara. Danas Halo više nije toliko popularan kao nekada, a Cortana je upravo odbačena, isto kako je odbačen i nekadašnji Clippy. Najavljeno je da će Cortanu u Windowsu 11 zameniti viši oblik veštačke inteligencije – Copilot.

Windows Copilot biće dodatak koji se pojavljuje u obliku pop-up prozora na desnom obodu ekrana, a služi kao lični pomoćnik ili asistent. Kako ga pokreće tehnologija veštačke inteligencije na kojoj se zasnivaju Chat-GPT 4 i Bing Chat, Copilot će uz vašu dozvolu moći da odradi više zadataka nego Cortana koja je pre svega bila podsetnik više nego išta drugo.

Konkretno, Copilotu ćete moći da naredite da vam, na primer, promeni određena podešavanja Windowsa tako da vi ne morate da se snalazite po različitim menijima. Ono što se možda neće dopasti onima koji zaziru od Microsoftove špijunaže jeste to da će Copilot moći da nadzire ono što vi radite na računaru. Na primer, ako otvorite neki dokument ili veb stranicu u pregledaču, Copilot će taj sadržaj po vašoj naredbi moći da sažme i da vam pročita kraću verziju istog.

Svakako, tu će biti i sve one mogućnosti ispitivanja Copilota o smislu života, savetima za brak i tome slično. Iz Microsofta navode da Copilot neće zameniti pretragu u Windowsu – barem ne još.

Windows 11 Copilot u testiranje kreće sledećeg meseca, a računare Windows 11 korisnika mogao bi da infiltrira kasnije ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.