Xiaomi planira početak serijske proizvodnje električnih automobila 2024. godine

Kinesko tržište električnih vozila zadnjih godina je imalo veliki upliv državnih subvencija, što je pomoglo rastu te industrije.

Izvor: B92, vecernji.hr
Podeli
Foto: testing / Shutterstock.com
Foto: testing / Shutterstock.com

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi planira početak serijske proizvodnje vlastitih električnih automobila u prvoj polovini 2024. godine, izjavio je izvršni direktor Xiaomija Lei Jun, a prenosi CNBC. U martu je Xiaomi najavio ulazak u industriju električnih automobila i objavio da planira da uloži 10 milijardi dolara u taj posao u sedećih 10 godina. Prošlog meseca Xiaomi je službeno registrovao svoju kompaniju za električna vozila Xiaomi EV.

Xiaomi EV sada ima 300 zaposlenih, objavljeno je u septembru. Kinesko tržište električnih vozila ulaskom novih igrača postaje sve konkurentnije. Kompanija za veštačku inteligenciju i internet usluge Baidu, pokrenula je u januaru samostalnu kompaniju za proizvodnju električnih automobila, a kada Xiaomi i zvanično lansira električni automobil suočiće se i s kineskim rivalima poput Nio-a i Xpeng-a, kao i s većim proizvođačima automobila poput Tesle.

Kinesko tržište električnih vozila zadnjih je godina imalo veliku količninu subvencija od države, što je pomoglo rastu te industrije. Iako je deo te podrške smanjen, tržište i dalje raste. Kompanija za istraživanje tržišta Canalys predviđa da će se u Kini 2021. godine prodati 1,9 miliona električnih vozila, što je rast od 51 posto u odnosu na prošlu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.