Vesti

HPV vakcinu treba da prime i dečaci

U Srbiji, rak grlića materice svake godine odnese najmanje 700 života, a pogađa više od 1.400 žena. Zbog toga je Srbija jedna od potpisnica Deklaracije protiv raka grlića materice, koja se pridružuje zemljama koje žele da zaustave ovu bolest do 2030. godine. Treba da je prime i devojčice i dečaci.

Vesti subota 4.02. 10:26 Komentara: 0

Stiglo upozorenje: Imamo rezerve krvi za jedan dan

Poslednjih nedelja smanjene su rezerve krvi u Instutu za transfuziju. Rezervi ima svega za jedan dan. Drastično su smanjene sve negativne krvne grupe ali i 0+ je na samom minimumu nedeljama unazad. Zato još jednom apel dobrovoljnim davaocima krvi da se odazovu.

Vesti petak 3.02. 12:00 Komentara: 12

Prvi mikrobajpas na svetu ugrađen u Srbiji FOTO

Ishemijska bolest srca predstavlja jedan od vodećih uzroka smrti u svetu. Jedan od najčešćih načina lečenja jeste hirurška revaskularizacija miokarda, poznatija kao bajpas procedura. Ova procedura se najčešće izvodi na otvorenom srcu, teškom hirurgijom, a podrazumeva otvaranje grudnog koša presecanjem grudne kosti. U eri minimalno invazivnih procedura Institut ,,Dedinje“ je i u ovoj oblasti napravio iskorak, urađen je prvi MicroCAB (mikro bajpas) na svetu.

Bolesti sreda 1.02. 14:57 Komentara: 8
strana 1 od 22 idi na stranu