Stiglo hitno upozorenje za Srbiju: "Ugrožava sve"

Srpsko lekarsko društvo upozorava da je zbog drastičnog pada primene MMR vakcine poslednjih godina Srbija nalazi na pragu epidemije morbila, mupsa i rubeole.

Izvor: Kurir
Podeli
Foto: Prostock-studio/Shutterstock
Foto: Prostock-studio/Shutterstock

"Reč je o visoko zaraznim i veoma ozbiljnim virusnim infekcijama od kojih, sem vakcinacije, nema drugog načina zaštite. Morbili uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoencefalitisa, koje se, nažalost, neretko završavaju i fatalno. Pored toga, virus morbila obara odbrambene snage organizma i na taj način dovodi do reaktivacije latentnih (prikrivenih) infekcija i bakterijskih superinfekcija", navodi se u saopštenju izvršnog odbora Srpskog lekarskog društva.

Pored toga, Srpsko lekarsko društvo dodaje:

"Ova bolest ugrožava sve starosne grupacije, a posebno decu u prvih sedam pet godina. Virus mumpsa (parotitisa, zauške) takođe uzrokuje infekcije centralnog nervnog sistema i pankreatitis, a ukoliko se desi kod dečaka u pubertetu, uzrokuje i sterilitet, dok rubeola tokom trudnoće dovodi do teških oštećenja ploda".

"Iako je to karakteristika i loša strana demokratskog društva, mislimo da bi svi, bilo grupe ili pojedinci, koji zastupaju i propagiraju takve dezinformacije sa nesagledivim posledicama, morali snositi srazmerno težini nedela i adekvatnu odgovornost. U skladu s tim, želimo da istaknemo da, pored efikasne zaštite od navedenih infekcija, MMR vakcina nema nikakve povezanosti sa autizmom. Ove činjenice su egzaktno i nesporno naučno dokazane. Otuda molimo roditelje koji nisu zaštitili svoju decu MMR vakcinom da to bez oklevanja i što pre učine", zaključili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu