Kako stariji da se zaštite od morbila?

Nacionalno telo za imunizaciju (NITAG), na prvom narednom sastanku, razmotriće opciju da u Srbiji, sledeći preporuke Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), predloži vakcinaciju MMR vakcinom i starijima od 65 godina, saznaju "Novosti".

Izvor: novosti.rs
Podeli
Shutterstock/Ground Picture
Shutterstock/Ground Picture

Zbog bojazni od epidemije, u situaciji kada je definitivno pao obuhvat MMA vakcinom brotiv morbila, zaušaka i rubele, CDC je predložio da se bar jednom dozom vakcinišu rođeni pre 1957. godine, koji nisu vakcinisani u detinjstvu, jer tada ove vakcine nije bilo. Jedan procenat njih preležao je male boginje, pa je prirodno prokužen, ali ima dosta onih bez imuniteta na ovu bolest.

Kod nas je vakcinacija počela 1971. godine, dok su rođeni pre toga, ako nisu preležali ovu dečju bolest - nezaštićeni. Opasnost od epidemije morbila, koje već ima u Smederevu, sa ukupno 15 zaraženih dosad, otvara pitanje njihove zaštite.

"NITAG će verovatno već na sledećem sastanku raspravljati o preporuci CDC" ističe profesor imunologije dr Dušan Popadić, član NITAG, i dodaje "Lično ću prvom prilikom otići da primim MMR vakcinu."

Profesor Popadić objašnjava da virus morbila uopšte nije "naivan" i da, osim što može izazvati upalu pluća i strahovito oslabiti imunosistem, može dovesti i do smrtnosti osetljivih grupa.

"Kod trudnica u afričkim zemljama zaraženih morbilama zabeležena je smrtnost od čak 15 odsto." upozorava Popadić.

Posebno brine to što ovaj virus briše do dve trećine naše imunomemorije, što znači da organizam ne pamti više nijednu primljenu vakcinu. Ljudi bi morali da prime sve vakcine ponovo.

Vakcina protiv malih boginja pojavila se u svetu prvi put kao monovalentna (samo protiv morbila) 1963. godine, a 1971. je razvijena kombinovana MMR vakcina. Krajem pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka od morbila je umrlo duplo više dece nego od dečje paralize, koja je u tom trenutku prepoznata kao jedna od najviše zabrinjavajućih dečjih bolesti.

Doktor Nevenka Raketić, pedijatar i imunolog, takođe podržava vakcinaciju kombinovanom vakcinom kod odraslih koji je nisu primili. Podseća da je kod nas obavezna imunizacija protiv malih boginja uvedena 1971. godine, a deset godina kasnije vakcina je postala dvokomponentna - protiv morbila i zaušaka. Tek 1991. dobijamo MMR vakcinu sa tri komponente - uključene su i rubele, ali je obuhvat vakcinacije bio nepotpun zbog sankcija, pa se ona daje u dve doze tek od 1996.

"Rođeni pre 1971. godine nisu vakcinisani i samim tim su potencijalno ugroženi, a posledice mogu biti ozbiljne, uključujući smrtni ishod. Stalno treba podsećati da je u prethodnoj epidemiji, 2017. i 2018. godine, preminulo 15 ljudi, među kojima i jedno odojče. Morbila može i da ne bude klasična ospa, pa da se ne vidi. Dete će tada zaraziti one koji su najosetljiviji: trudnice i starije građane koji nisu vakcinisani ili nisu preležali male boginje, kao i decu sa neurološkim poremećajima, koja ne mogu da se vakcinišu. Zato insistiramo na obuhvatu vakcinacije od 95 odsto, da bi se stekao kolektivni imunitet" kaže dr Nevenka Raketić.

U riziku od zaražavanja su i osobe koje koriste kortikosteroide i oboleli od malignih oboljenja. Zapaljenje pluća javlja se kod svakog dvadesetog obolelog od morbila i ono je najčešći uzrok smrtnosti. Ostale komplikacije su upala srednjeg uha, encefalitis i gubitak vida. I do sedam godina nakon pojave morbila može doći do zapaljenja mozga sa teškim posledicama i potencijalno smrtnim ishodom.

I doktor Georgios Konstantinides, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, slaže se da je teorijski opravdano vakcinisati i starije. Ipak, dodaje, trebalo bi biti oprezan jer je u pitanju živa vakcina, koja može da izazove slične simptome kao i sama bolest.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Beogradu, o trošku države u ovom trenutku MMR vakcinu mogu primiti odrasli koji nisu imunizovani u detinjstvu ukoliko su zaposleni u zdravstvenim ustanovama ili su bili u dodiru sa osobom obolelom od malih boginja u roku od 72 sata od prvog kontakta. Cepivo mogu besplatno primiti i žene u reproduktivnom periodu, s obzirom na to da morbile kod trudnica izazivaju težu kliničku sliku i opasne su po plod.

Test na antitela

Komercijalna vakcinacija MMR moguća je u institutima i zavodima za javno zdravlje, kao i u privatnim klinikama, uz obavezan prethodni pregled lekara opšte prakse. Oni koji ne znaju da li su u detinjstvu preležali male boginje a nisu vakcinisani, mogu uraditi test na antitela u privatnim laboratorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu