Izbegavajte ove namirnice i nikada nećete imati bol u stomaku VIDEO

Zbog čega nam se javlja bol u stomaku, da li su gasovi i nadimanje sa njim povezani? Šta je najveći uzročnik tzv. ničim izazvanog bola?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/PopTika
Foto: Shutterstock/PopTika

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić za televiziju Prva tvrdi da se čak 50 odsto pacijenata javlja u ustanove urgentne medicine zbog bola u stomaku.

"Većina tih pacijenata nema kamen u bubregu, infekciju mokraćnih kanala, upalu žučnih vodova i tokom pregleda se ne nađe ništa, ili se nađu neke marginalne promene. Daje im se terapija i od tog posla nema ništa, to može da potraje mesecima", govori gastroenterolog za televiziju Prva i dodaje.

"Dijagnozu postavljam vrlo često samo na osnovu informacija koje dobijem od pacijenta. Problem sa fermetabilnih ugljenim-hidratima vrlo su čest razlog, najčešći uzročnik je jabukov sok. Terapija su lekovi koji su antidepresivi. Oni se često daju ljudima koji imaju dijabetis i boli ih trbuh, daje se kod viceralnih, hroničnih bolova u stomaku, ali ih nikako ne smete uzimati na svoju ruku. Ta odluka je na saveti lekara, koji mora da prati kako će pacijent da odreaguje na prvu dozu."

Kada je ishrana u pitanju, trebalo bi da izbegavamo određeno voće, a prof. dr Perišić je otkrio koje bi namirnice trebalo da uvrstimo u svoju ishranu, a koje bi trebalo da izbegavamo.

"Kod neskromnih fermentabilnih ugljenih hidrata 16 odsto ljudi nema dovoljno enzima da ih svari. Trebalo bi da izbegavamo voće: jabuku, krušku, smokvu, breskvu, kajsiju, šljivu. Voće koje ne pravi probleme je: banana, mandarina, pomorandže, avokado, citrusi, grožđe, borovnica. Mahunarke bi trebalo izbegavati, kao i kupus, karfiol, brokoli... To su sve namernice koje fermentiraju i prave probleme", objašnjava on.

Iako se čini da bi većinu voća i povrća trebalo da izbegavamo, ipak određene namirnice, kao i meso, odgovaraju našem organizmu.

"Riža, paradajz, paprika, krompir, rotkvice, spanać, kelj. To je sve povrće koje ne fermentira. Kada su slatkiši u pitanju, crna čokolada može, a sve ostalo ne može. Npr. kamilicu izbegavati, nanu ne. Izbegavati i sve komercijalne voćne sokove, dok sokove koje mi cedimo od voća koje je dozvoljeno ne prave problem. Svako meso može", zaključio je prof. dr Perišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu