Svrab ušiju nije bezazlen: Ovo su uzroci stanja

Svrab ušiju, bez obzira na to koji je uzrok, nikada se ne rešava tako što se u uši guraju različiti predmeti. Na taj način možemo da oštetimo unutrašnje uho, uključujući i sitne kosti koje nam pomažu da čujemo.

Izvor: eklinika.telegraf.rs
Podeli
Foto:Shutterstock/Onlyshaynestockphoto
Foto:Shutterstock/Onlyshaynestockphoto

Postoji nekoliko razloga koji mogu da budu uzrok za svrab ušiju.

Nakupljanje ušnog voska

Vosak je način našeg tela da očisti mrtve ćelije kože i prljavštinu iz naših ušiju. Ali previše voska može izazvati svrab.

Nemojte biti u iskušenju da pokušate da uklonite naslage voska pamučnim štapićem. To gura vosak dublje u uho, gde može da se zaglavi. Umesto toga, probajte da stavite kapi za uši, koje se kupuju bez recepta, koje razbijaju vosak. Ako to ne pomogne, obratite se svom lekaru, koji će na bezbedan način ukloniti nakupljeni vosak.

Ali ne treba preterivati. Uši mogu da svrbe i ako u sebi nemaju dovoljno voska.

Infekcije ušiju

Svrab u ušima ponekad može biti znak infekcije uha. Uzrokuju ih bakterije i virusi, obično kada imamo prehladu, grip ili alergije. Jedna vrsta, plivačko uho, može da nastane kada nam nakon plivanja voda ostane u uhu. Previše vlage istroši prirodni sloj odbrane našeg ušnog kanala od mikroba.

Da bismo zaustavili svrab, moramo da lečimo infekciju. Neke mogu proći same, ali ako se to ne desi, lekar može da nam propiše kapi za uši. Moraćemo da ih stavljamo nekoliko puta dnevno tokom nedelju dana. Za druge infekcije možda ćemo morati da uzimamo antibiotike.

Svrab ušiju zbog kožne alergije

Koža u ušima može da svrbi zbog alergijske reakcije. Krivci za ovo mogu da budu kozmetički proizvodi, kao što su lak za kosu ili šampon, ali i minđuše koje u sebi sadrže nikl. Plastika, guma ili metal koje stavljamo u uši, kao što su slušalice ili slušni aparat, takođe mogu izazvati osip koji se zove kontaktni dermatitis.

Da bismo ublažili svrab, moraćemo prvo da otkrijemo na šta smo alergični i zatim da prestanemo da koristimo uzročnika problema. Do tada, lekar može da nam propiše steroidnu kremu da bismo prestali da se češemo.

Ekcem ili psorijaza

Osobe koje imaju ove probleme s kožom, biće sklone svrabu ušnih kanala. Ovi problemi obično mogu da se leče kapima za uši. U teškim slučajevima, možda će morati da uzimaju i tablete steroida.

Čišćenje ušiju

Stavljanje pamučnih štapića u uši može da dovede do upale ušnog kanala i da izazove svrab. Igle, spajalice, šibice, čačkalice i prsti prilikom čišćenja ušiju, mogu da ogrebu kožu u ušima, što olakšava ulazak bakterija i izazivanje infekcije.

Alergije na hranu mogu da izazovu svrab ušiju

Ako imamo polensku kijavicu ili alergiju na polen, uši mogu da nas svrbe kada jedemo određeno voće, povrće ili orašaste plodove. Ovo stanje poznato je kao sindrom oralne alergije i najviše se primećuje tokom sezone alergija.

Peckanje u ušima trebalo bi da prestane čim progutamo hranu ili je izvadimo iz usta. U većini slučajeva, ne treba nam lečenje. Ipak, trebalo bi da razgovaramo sa svojim lekarom. On može da obavi testove i vidi koliko je naša alergija ozbiljna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu