Bol na mestu koje ne očekujete: Pet simptoma tumora na mozgu koje ćete zanemariti

Tumor na mozgu je jedno ozbiljno stanje u kom je najbitnije prepoznati simptome na vreme.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Nestor Rizhniak/Shutterstock
Foto: Nestor Rizhniak/Shutterstock

Najpoznatiji simptomi tumora na mozgu su: glavobolja, mučnina i često povraćanje, oduzimanje jedne strane tela, vrtoglavica, epilepsija i poremećaj svesti. Međutim, postoje i manje poznati simptomi, koje ne bi trebalo zanemarivati.

Promena čula

Poznato je da tumor mozga može izazvati napade, ali oni se mogu razlikovati do te mere da ih ljudi nekada ne mogu prepoznati. Prema Američkom društvu za kliničku onkologiju, oni mogu uzrokovati promene kod čula vida, ukusa, mirisa, sluha i dodira.

Teško ga je prepoznati, jer vi i dalje možete normalno da se krećete i komunicirate. Ukoliko osetite naglu promenu kod jednog od ovih čula, posetite lekara što pre.

Slaba koncentracija i razmišljanje

Ova vrsta tumora utiče i na kognitivne funkcije kao što su slaba koncentracija i razmišljanje. I u ovom slučaju možete biti potpuno budni i izgledati normalno. Do ovog simptoma dolazi kada se tumor nalazi u srednjem mozgu.

Gubitak pamćenja

Gubitak pamćenja može biti posledica brojnih stanja i to je uglavnom sasvim normalna pojava. Međutim, ako primetite drastičan gubitak pamćenja, to može biti posledica tumora na mozgu.

Loša koordinacija tela

Ukoliko vam se događa da često padate ili ne možete normalno držati predmete, to može signalizirati tumor na mozgu. Simptomi često zavise od toga gde se tumor nalazi pa tako na primer ako se tumor nalazi na malom mozgu imaćete problem s koordinacijom tela.

Bol na drugim mestima

Glavobolja nije jedina bol koja može ukazivati na tumor mozga. Naime, postoje slučajevi koji pokazuju da tumor na mozgu može uzrokovati jake zubobolje, iako nemate zdravstvenih problema s oralnom higijenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu