Da li je bezbedno jesti morske plodove iz Japana? VIDEO

Da li ste se zapitali odakle dolaze morski plodovi i riba iz konzerve koji se često mogu naći na našim trpezama?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Foxys Forest Manufacture
Foto: Shutterstock/Foxys Forest Manufacture

Riba dolazi iz čitavog sveta, pa i iz Tihog okeana i regiona oko Fukušime u Japanu koji se kao rizično područja zbog ispuštanja precišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane.

Da li je bezbedno jesti morske plodove iz tog dela Japana?

Jedan tvit udurženja potrošača Efektiva zabrinuo je građane.

U prodavnicama se mogu naći proizvodi od ribe koja je ulovljena u ribolovnim područjima koja su obeležena kao rizična, u smislu povišenog stepena radijacije.

Svet je nedavno obišla vest da je premijer Japana sa nekoliko ministara jeo morske plodove iz mora kod Fukušime, gde se ispušta prečišćena radioaktivna vode iz nuklearne elektrane. Ručak je trebalo da dokaže da ispuštanje vode nije opasno po zdravlje ljudi koji jedu ribu ulovljenu na tom mestu.

Iz uprave za veterinu kažu da se riba pri uvozu šalje na razne laboratorijske testove, pa i na testove za radioaktivnost. Oni dosad, kako tvrde iz Uprave za higijenu i tehnologiju mesa, nisu pokazali nedozvoljen nivo radioaktivnosti.

Kada uvoznik doveze robu do granice, veterinarski inspektor uzorkuje robu, uključujući i konzerviranu ribu, po tačno određenim procedurama za uzorkovanje i posle toga se roba šalje na analize u laboratorije.

Ako roba zadovoljava standarde propisane raznim pravilnicima o bezbednosti hrane u Rebublici Srbiji onda tek može da se uveze i stavi u promet

U lancu ishrane moguće je da radioaktivna riba pojede drugu ribu, ali to su male koncentracije koje ne mogu da ugroze čoveka.

Do sada količine bilo koje opasne materije nisu bile ni blizu dozvoljenih graničnih vrednosti. A kako kažu u Institutu, naša pravila su, kada je o tome reč čak stroža od evropskih, tako da nema potrebe za strahom.

Više pogledajte u videu ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu