Savremene preporuke za primenu magnezijuma: Optimalni oblici i formulacije

Nedostatak magnezijuma u organizmu može nastati usled povećanih potreba (tokom rasta i razvoja, prilikom povećanog napora i sportskih aktivnosti), kod povećanih gubitaka (npr. kod povraćanja i dijareje), nedovoljnog unosa usled dijetetske i jednolične ishrane, kod primene lekova, poput diuretika i pojedinih antibiotika, i usled različitih patoloških stanja (kardiovaskularna oboljenja, dijabetes melitus, alkoholizam).

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Kod starijih osoba, smanjen nivo magnezijuma nastaje kao posledica smanjene iskoristljivosti iz kostiju, povećanog izlučivanja i insulinske rezistencije.

Simptomi i znaci nedostatka magnezijuma u organizmu su:

· neuromišićni poremećaji

· srčane aritmije

· povišen tonus muskulature

· povećana osetljivost na stres

· glavobolja

· poremećaji raspoloženja, umor, iscrpljenost.

U fiziološkom smislu, magnezijum doprinosi pravilnom energetskom metabolizmu i smanjenju umora i iscrpljenosti. On ima poseban značaj u očuvanju pravilnog funkcionisanja, odnosno homeostaze kardiovaskularnog i nervnog sistema. Magnezijum je značajan u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, jer ispoljava povoljna dejstva na krvne sudove i mikrocirkulaciju. Pokazano je da smanjen nivo magnezijuma, odnosno hipomagnezijemija, utiče na povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti. U terapijske svrhe, magnezijum se primenjuje kod poremećaja srčanog ritma (aritmija).

U nervnom sistemu, magnezijum pokazuje brojna povoljna dejstva, kao što je analgetsko (smanjuje bol) i antimigrenozno, antidepresivno i anksiolitičko dejstvo (smanjuje napetost i uznemirenost). Pored toga, ispitivanja pokazuju da njegova primena ispoljava značajan miorelaksantni efekt, odnosno potpomaže relaksaciju mišića i ublažava mišićne grčeve, a pokazana su dodatna, neuroaktivna dejstva, kao što je anestetičko i neuroprotektivno delovanje, kao i povoljan uticaj na zdravlje kostiju.

Foto: Promo
Foto: Promo

Prema zvaničnim preporukama Američke agencija za hranu i lekove (FDA), dnevni unos magnezijuma iznosi prosečno oko 400 mg, u zavisnosti od uzrasta, pola, zdravstvenog stanja i komorbiditeta.

Suplementacija magnezijumom se preporučuje kod:

· prevencije srčanih oboljenja, aritmija i visokog krvnog pritiska

· poremećaja raspoloženja, anksioznosti i depresije

· mišićnih grčeva i regulacije kontraktilnosti mišića

· poremećaja spavanja

· prevencije migrene

· opstipacije.

Hemofarm ima dva proizvoda u okviru brenda Magnetrans, Magnetrans 375 i Magnetrans duo-aktiv.

Oba proizvoda su namenjena za direktnu primenu bez upotrebe vode, granule su izuzetno prijatnog ukusa, namenjene za sve starije od 12 godina.

Proizvod Magnetrans duo-aktiv u samo jednoj kesici sadrži preporučenu dnevnu dozu ovog minerala i to u idealnoj kombinaciji 300mg Mg oksida i 100mg Mg citrata. Taman za aktivan dan i miran san!

strana 1 od 2 idi na stranu