Tihi ubica – srčani udar: Evo koliko vremena imate pre nego što vam ozbiljno zapreti smrt

Pacijenti koji dožive srčani udar ne bi trebalo da pomisle da su simptomi koje osećaju zapravo lažni alarm.

Izvor: Net.hr
Podeli
Foto: depositphotos/ stevanovicigor
Foto: depositphotos/ stevanovicigor

Kada se simptomi srčanog udara javljaju postepeno i ne uslede nakon nekoga većeg napora, retko koji pacijent se obrati doktoru, zaključili su američki naučnici.

Od 474 američka pacijenta koji su se obratili službi hitne pomoći sa opasnim smanjenjem dotoka krvi u srčani mišić, onima čiji su se simptomi javljali postepeno trebalo je šest sati duže nego što se preporučuje da pozovu pomoć i stignu do bolnice, ustanovili su američki lekari.

Podsetili su da zbog prekida dotoka krvi u srčani mišić srčane ćelije počinju da odumiru, a pacijent oseća snažniju ili slabiju bol u grudima. Naime, takve postupne simptome nisu prepoznali niti su ih ozbiljno shvatili, premda su razmišljali o tome da pozovu službu hitne pomoći.

Kod iznenadnoga srčanog udara pacijenti od samog početka osećaju vrlo jake bolove u predelu grudnog koša. Ali simptomi postepenog napada mogu da ne upućuju na srčani udar, napominju autori.

Ne ignorišite simptome

To su obično osećaj blage nelagode u sredini grudnog koša koji traje nekoliko minuta ili nestane pa se opet pojavi, bol u jednoj ili obe ruke, u predelu leđa, vrata, trbušne šupljine, kratak dah, te simptomi koje obično ne osećate, poput iznenadnog naleta hladnog znoja, mučnine, nesvestice, umora celog tela ili neobjašnjivog osećaja da će sve propasti.

“Pacijenti koji dožive srčani udar ne bi trebalo da pomisle da su simptomi koje osećaju zapravo lažni alarm”, rekla je dr Sahereh Mirzaei, inače i autorka studije “Nazovite 194 i što brže dođite do službe za hitnu pomoć”.

Autori su analizirali podatke o pacijentima koji su učestvovali u većem istraživanju. Rezultati njihove analize fokusirali su se na 343 muškarca i 131 ženu, koji imaju od 29 do 93 godine.

Gotovo polovina ima postupne simptome

Oni su zbog zdravstvenih problema bili primljeni na odeljenje hitne službe u najbližim bolnicama, a kasnije se potvrdilo da je reč o akutnom koronarnom sindromu – iznenadnom smanjenom dotoka krvi u srčani mišić.

Gotovo polovina ispitanika, njih oko 44 odsto, prijavila je postepene simptome srčanog udara, a ostali iznenadne. Zanimljivo je da je polovini ispitanika trebalo četiri sata ili više da se jave službi hitne pomoći.

Atipična slika srčanog udara bila je češća kod mlađih bolesnika, od 35 do 40 godina ili starijih, iznad 75 godina, kao i kod bolesnika sa šećernom bolešću, posebno kod žena.

strana 1 od 23 idi na stranu